Chimera: Chinese wetenschappers ontwikkelen materiaal dat onzichtbaar is

Samengevat. Chinese wetenschappers hebben een nieuw materiaal gemaakt dat lijkt op de huid van drie dieren: de kameleon, glaskikker en baardagaam. Het materiaal dat de naam Chimera meekreeg, zou naar eigen zeggen dingen onzichtbaar maken voor bijvoorbeeld radar en camera’s.

Waarom is dit belangrijk?

Deze uitvinding kan gebruikt worden om dingen te verbergen in een militaire omgeving, of in de natuur om dieren te bestuderen zonder ze te storen. Het is een grote stap vooruit in het maken van dingen die onzichtbaar zijn.

In het nieuws. Onderzoekers van twee universiteiten in China hebben dit bedacht. Ze gebruikten ideeën van drie verschillende dieren, schrijft de South China Morning Post.

  • De onderzoekers schrijven over hun uitvinding in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences. Ze gebruikten speciale materialen die licht en warmte anders weerkaatsen.
  • Deze nieuwe uitvinding maakt gebruik van speciale stoffen die licht en warmte op een slimme manier kunnen sturen.

Zoom in. De uitvinding lijkt op de huid van de kameleon, glaskikker en baardagaam. Deze dieren kunnen van kleur veranderen, doorzichtig worden of hun warmte regelen.

  • Chimera was een mythisch beest dat drie verschillende dieren combineerde – een leeuw, een geit en een slang.
  • De uitvinders hebben ervoor gezorgd dat het materiaal bijna niet te zien is voor camera’s die warmte meten.
  • Een experimentele versie van de Chimera metasurface werd ontwikkeld in een proces van vijf stappen, waaronder het gebruik van plastic en metalen gaas.

Zoom out. Volgens de onderzoekers zijn de potentiële toepassingen van de technologie enorm, van militair gebruik tot natuurbehoud.

  • In het leger kan Chimera helpen om spullen of mensen onzichtbaar te maken in verschillende gebieden. Zo kunnen ze niet opgemerkt worden door radars, warmtecamera’s en gewone camera’s, zeggen de wetenschappers.
  • Deze uitvinding kan ook in de natuur worden aangewend. Bijvoorbeeld voor het bestuderen van dieren zonder ze te storen.
Meer