Chevron geeft dividenden voorkeur op investeringen in windenergie en zonnekracht

Het Amerikaanse olieconcern Chevron koestert geen plannen om in windenergie of zonnekracht te investeren. Het bedrijf zou dat geld liever besteden aan de dividenden voor zijn aandeelhouders. Dat heeft Mike Wirth, topman van Chevron, gezegd in een gesprek met het Amerikaanse Consumer News and Business Channel (CNBC). Die stelling betekent volgens Wirth echter niet dat Chevron geen aandacht heeft voor duurzame energiebronnen.

Het concern ziet echter vooral mogelijkheden in duurzame gassen en waterstof. “Bovendien kunnen aandeelhouders hun dividenden gebruiken om in andere duurzame bronnen te investeren”, luidt het.

Aandeelhouderswaarde

“De duurzame investeringen van Chevron zullen zich concentreren op sectoren zoals duurzaam aardgas en waterstof, omdat deze producten een aanzienlijk potentieel bieden om aandeelhouderswaarde te creëren”, benadrukt Mike Wirth.

“Investeringen in windenergie en zonnekracht zitten daarentegen niet in de planning. Dit zijn technologieën die relatief volwassen zijn. Er is voor die activiteiten al voldoende kapitaal beschikbaar. Een instap van Chevron in deze sectoren zou voor de aandeelhouders onvoldoende waarde kunnen creëren.”

“Het geld dat we in windenergie of zonnekracht zouden investeren, betalen wij liever uit aan onze aandeelhouders”, verduidelijkt Wirth. “Die partijen kunnen ervoor kiezen om met dat kapitaal bomen te planten en tot investeringen in duurzame sectoren – met inbegrip van wind en zon – over te gaan, dankzij het groeiend dividend dat onze activiteiten opleveren.”

Duurzame investeringen

Chevron heeft aangekondigd zijn kapitaalinvesteringen in duurzame energiebronnen meer dan verdrievoudigd te hebben. Het bedrijf verwacht nu over een periode van zeven jaar meer dan 10 miljard dollar in deze sectoren te investeren, tegenover een eerdere planning van 3 miljard dollar.

Ter vergelijking: Chevron genereerde tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een nettowinst van 4,49 miljard dollar.

Chevron zei dat de investeringen het bedrijf zullen helpen zijn duurzame doelstellingen te halen. Onder meer zal worden geïnvesteerd in de uitbreiding van de productiecapaciteit voor duurzaam aardgas en andere hernieuwbare brandstoffen.

Tevens wil het concern de waterstofproductie voor gebruik in industriële toepassingen, de energiesector en het zware transport opvoeren. Daarnaast benadrukt Chevron zijn inspanningen op het gebied van de opvang en compensatie van emissies op een hoger niveau te zullen tillen.

“Ik ben ervan overtuigd dat duurzame waterstof in de energietransitie een grote rol zal spelen”, benadrukt Wirth daarbij.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20