Chevron gaat 75 miljard uitgeven om aandelen in te kopen: beleggers kunnen hogere dividenden verwachten

Chevron gaat 75 miljard uitgeven om aandelen in te kopen: beleggers kunnen hogere dividenden verwachten
CEO van Chevron Mike Wirth – Aaron M. Sprecher/Bloomberg via Getty Images

De Amerikaanse oliemaatschappij Chevron kondigde woensdag in een persbericht aan dat het 75 miljard dollar zal gebruiken om aandelen terug in te kopen, wat de dividenden die aandeelhouders ontvangen moet verhogen.

Chevron

Waarom is dit belangrijk?

Door de ongezien hoge energieprijzen het voorbije jaar konden oliemaatschappijen enorme winsten optekenen. Hoewel politici en consumenten daar niet blij mee zijn, is de situatie voor aandeelhouders rooskleuriger. Zij kunnen in veel gevallen immers genieten van hogere dividenden, omdat bedrijven grotere hoeveelheden van hun eigen aandelen kunnen inkopen.

De essentie: Het programma voor de inkoop van aandelen zal op 1 april beginnen. Een einddatum werd nog niet aangekondigd.

  • De vorige inkoopronde begon in 2019. Toen besloot de raad van bestuur van Chevron om 25 miljard uit te geven. De machtiging daarvoor verloopt op 31 maart 2023.
  • Opvallend: het geld dat nu wordt vrijgemaakt, is bijna een kwart van de marktwaarde van het concern. Er zullen jaarlijks tot vijf keer zoveel aandelen worden ingekocht als nu het geval is.
  • “Door deze verhoging ligt Chevron op koers om van 2023 het 36e opeenvolgende jaar te maken met een verhoging van het jaarlijkse dividend per aandeel”, liet het bedrijf weten in het hierboven genoemde persbericht. 
  • Het nieuws komt er slechts enkele dagen voordat het bedrijf zijn kwartaalresultaten deelt. Dat zal op vrijdag gebeuren. De koers van de aandelen steeg woensdag alvast met 3 procent in de nabeurshandel.

Even herhalen: Wanneer een bedrijf aandelen opnieuw inkoopt, wordt de hoeveelheid daarvan in omloop kleiner. Daardoor moet de winst over minder aandeelhouders verdeeld worden. Meestal stijgt de waarde van de aandelen hierdoor.

Woekerwinsten

Zoom out: Het voorbije jaar boekte niet enkel Chevron torenhoge winsten.

  • Ook bedrijven als Shell, TotalEnergies, Equinor en Gazprom deden het niet bepaald slecht. Zij konden daardoor meer aandelen inslaan en hun dividenden verhogen.
  • Dat komt voornamelijk door de sterk gestegen energieprijzen, vooral dan tijdens de zomer van 2022. Die waren het gevolg van de oorlog in Oekraïne. Russische fossiele brandstoffen worden immers steeds meer geweerd door Europa. het gevolg: turbulentie op de wereldwijde energiemarkten.
  • De woekerwinsten van energiemaatschappijen konden echter niet door iedereen geapprecieerd worden. Veel consumenten zagen hun energiefactuur immers stijgen, soms tot duizelingwekkende proporties. 
  • Politici riepen dan ook op om overwinsten op gas en olie sterker te belasten. Sommige oliebedrijven konden dat echter omzeilen, bijvoorbeeld door meer te investeren in nieuwe boorplatforms.

(fjc)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.