CEO’s van de bank- en techgiganten moeten tevreden zijn met een lager inkomen

Sommige techgiganten en financiële instellingen staan voor een moeilijke periode. Ze verwachten economisch moeilijke tijden, met lagere winsten als gevolg. Een nieuwe trend tekent zich af om de verliezen op te vangen: snijden in de salarissen van topmanagers.

Zowel de Europese als Amerikaanse economie houden op dit moment beter stand dan verwacht. Maar het gevaar op een recessie is zeker nog niet geweken. Daarenboven moeten veel bedrijven nog herstellen van een turbulent beursjaar. Zo was 2022 het slechtste jaar voor de S&P500 sinds 2008. Zozeer zelfs dat een toenemend aantal bedrijven het mes zet in de lonen van de managers.

  • David Solomon, CEO van Goldman Sachs, heeft zijn salaris in 2022 met bijna 30 procent zien dalen.
  • Apple heeft aangekondigd dat het loon van CEO Tim Cook met 40 procent naar beneden wordt bijgesteld.
  • James Gorman, de CEO van Morgan Stanley, moet 10 procent inleveren.
  • Sundar Pichai, CEO van Alphabet (moederbedrijf boven Google), kondigde aan dat senior managers een “zeer aanzienlijke” salarisverlaging zouden krijgen, en hij is daar logischerwijs bij.

Nog steeds een mooie verloning

Ondanks die loonsverlagingen ontvangen de topmanagers nog steeds een mooi verloningspakket. James Gorman ontving een totale verloning van 31,5 miljoen dollar voor 2022. Tim Cook kan nog steeds rekenen op een verloningspakket van 49 miljoen dollar.

“Dit is een demonstratie van solidariteit. CEO’s moeten in de klappen delen. Maar ze zijn nog steeds overbetaald. Laat ik hier heel duidelijk over zijn.”

Nell Minow, vicepresident van ValueEdge Advisors, in een reactie tegenover CNN

Het topjaar 2021

Een belangrijk detail: De loonsverlagingen komen er nadat de CEO’s hun compensaties in 2021 fors zagen stijgen.

  • Als we naar de 500 grootste beursbedrijven (op basis van omzet) kijken, zien we dat het mediaaninkomen van de CEO’s in het fiscaal jaar 2021 uitkwam op 14,2 miljoen dollar. Dat is een stijging met 18,9 procent in vergelijking met het voorgaande jaar, leert een onderzoek Equilar, een bedrijf gespecialiseerd in de analyse van bedrijfsgegevens.
  • In de techsector was die stijging nog forser. De CEO’s van techbedrijven konden toen rekenen op een mediaaninkomen van 19,1 miljoen dollar, oftewel 42,1 procent meer dan in 2021.

Een plotse ommekeer? Nieuw is dat CEO’s toegeven aan de raad van bestuur dat ze fouten hebben gemaakt.

  • Verschillende topnamen uit de techsector hebben toegegeven dat ze tijdens de boerenjaren te veel mensen hebben aangeworven, wat nu dus de winstmarges onder druk zet. Resultaat: sinds begin dit jaar hebben al 75.000 werknemers uit de techsector hun job verloren, nadat de techbedrijven vorig jaar ook al ruim 120.000 medewerkers de laan hebben uitgestuurd.

“Het probleem met traditionele compensatie is dat er alleen maar voordelen zijn en geen nadelen. CEO’s kregen vroeger alle lof en geld voor de goede tijden en gaven vervolgens El Niño of andere externe fenomenen de schuld van de slechte tijden. Nu moeten ze meer verantwoordelijkheid nemen.

Nell Minow

(ns/lb)

Meer