CEO’s Europese grootbanken: “Big Tech staat op het punt de bankensector te vernietigen”

Sinds 13 januari is in de EU een einde gekomen aan de beperking op de toegang tot financiële gegevens. Tot die datum mochten enkel de grootbanken in de EU-landen over financiële gegevens van klanten beschikken. 

Maar onder de Open Banking directive moeten financiële instellingen gegevens met derden delen indien de klant daar toelating voor geeft. Op die manier wil men de klant meer controle over zijn data geven. 

Daar zijn Facebook, Google, Apple en Amazon weer

Vooral derde partijen profiteren van de maatregel en kunnen betalingen gaan doen in opdracht van hun klanten. Verwacht wordt dat vooral grote techbedrijven als Facebook en Google daar van zullen profiteren. Die lanceerden de voorbije maanden al producten als Google Wallet en Facebook Pay by Messenger. Maar de nieuwe regels laten Facebook bijvoorbeeld toe in de toekomst betalingen te laten doen via Whatsapp. Eerder moesten techbedrijven nog akkoorden sluiten met lokale banken om betalingen over te maken in naam van klanten, maar die vereiste valt nu weg.

Regelgeving banken moet ook voor techsector gelden

Dat is niet naar de zin van de Europese grootbanken. De CEO’s van deze banken eisen nu dat Chinese en Amerikaanse techbedrijven aan dezelfde regelgeving worden onderworpen als zij zelf. Want anders dreigen die techbedrijven met de hapklare brokken van hun zakenmodel te gaan lopen

Francisco Gonzalez, de voorzitter van de Spaanse bank BBVA, waarschuwt er voor dat bedrijven als Facebook en Amazon, maar ook Alibaba en Tencent ‘vele banken zullen vervangen’. Hij roept organisaties als de G20 dan ook op actie te ondernemen ‘om de financiële stabiliteit te garanderen’. Banken dreigen daarbij volgens Gonzalez het onderspit te delven omdat ze veel strenger gereguleerd worden dan de techsector. “Vandaag zijn banken verantwoordelijk voor al wat zich binnen de bankensector afspeelt. Datzelfde niveau van regelgeving moet worden toegepast op de techsector.”

Ralph Hamers (foto boven), de CEO van ING, sluit zich daar in een gesprek met de Financial Times bij aan: “De techreuzen vormen een bedreiging omdat ze over miljarden in cash beschikken.  Eens ze deze financiële gegevens in handen krijgen kunnen ze doen wat ze willen, want dat zijn de enige gegevens waarover ze nog niet beschikken. Als samenleving moeten we eens goed nadenken over de concentratie van de macht.”

Banken steeds afhankelijker van Big Tech

Banken worden op hun beurt ook steeds afhankelijker van diezelfde techreuzen. Google, Amazon en Microsoft slaan een steeds groter deel van de financiële data van banken op via hun cloud computing afdelingen. Nu banken hun activiteiten verder gaan automatiseren door het inzetten van artificiële intelligentie (A.I.) zal die afhankelijkheid in de toekomst enkel toenemen. “Het zijn Google, Amazon en Alibaba die deze A.I.-diensten gaan verzorgen. Komt het systeemrisico dan bij hen te liggen?”, vraagt Richard Lumb af. Hij leidt de afdeling financiële diensten bij adviesbureau Accenture.


© EPA

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20