Zaterdag 13 januari is de geldrevolutie ingezet. Weinigen die er ook maar iets van afweten…

In de EU is zaterdag 13 januari een einde gekomen aan een beperking op de toegang tot financiële gegevens. Tot nog toe mochten enkel de grootbanken in de EU-landen over financiële gegevens van klanten beschikken. Daar komt nu een einde aan.

Onder de Open Banking directive zullen financiële instellingen gegevens met derden moeten delen indien de klant daar toelating voor geeft. Op die manier wil men de klant meer controle over zijn data geven. Ook het overstappen van de ene bank naar de andere moet op die manier worden vergemakkelijkt. (In België zijn er nog maar een handvol grootbanken, maar in Oostenrijk zijn er nog 3.200 lokale spaarbanken.)

Op die manier wil men innovatie en (grensoverschrijdende) concurrentie stimuleren. De regelgever denkt dat meer openheid in het betalingsverkeer zorgt voor meer concurrentie en dus een efficiënter Europees betalingsverkeer. Dat moet gepaard gaan met lagere kosten voor transacties én meer diversiteit in betaalmethoden.

Daar zijn Facebook, Google, Apple en Amazon weer

Ook derde partijen profiteren van de maatregel en kunnen betalingen gaan doen in opdracht van hun klanten. Verwacht wordt dat vooral grote techbedrijven als Facebook en Google daar van zullen profiteren. Beide bedrijven lanceerden de voorbije maanden al producten als Google Wallet en Facebook Pay by Messenger. Maar de nieuwe regels laten Facebook bijvoorbeeld toe in de toekomst betalingen te laten doen via Whatsapp. Eerder moesten techbedrijven nog akkoorden sluiten met lokale banken om betalingen over te maken in naam van klanten, maar die vereiste valt nu weg.

Na de grootbanken, ook de kredietkaartmaatschappijen

De grote banken worden nu verplicht API’s te ontwikkelen die het overmaken van klantengegevens beveiligt en vereenvoudigt opdat ze kunnen worden gedeeld op eenvoudige vraag van de klant. Een API is een set regels en specificaties die ervoor zorgen dat verschillende software-oplossingen met elkaar kunnen communiceren.

In een tweede tijd zal de Open Banking directive ook van toepassing worden op kredietkaartmaatschappijen. Wie iets op Amazon koopt, zou in de toekomst niet langer via de kredietkaartmaatschappij moeten passeren om aan geld te raken. Het bedrijf kan het geld dan rechtstreeks van je rekening halen.

Wie rekeningen bij verschillende banken heeft staan zou in de toekomst al die gegevens op een en eenzelfde toepassing kunnen verzamelen om bijvoorbeeld makkelijker een lening aan te vragen en met die gegevens de beste aanbiedingen te krijgen. Ook zal het overmaken van geld tussen eigen rekeningen met een druk op de knop kunnen worden gerealiseerd.

Waarom is dit belangrijk?

De nieuwe regelgeving zal techbedrijven en startups toelaten echt te gaan concurreren met de grootbanken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20