CEO ING: “Negatieverentepolitiek van de ECB zet mensen nog meer tot sparen aan dan vroeger”

Europese grootbanken luiden de alarmbel over de negatieverentepolitiek van de Europese Centrale Bank. Lage en negatieve rente hebben naast een verpletterende impact op het inkomstenmodel van banken ook schadelijke gevolgen voor hun beurskoers.

Het Italiaanse UniCredit, ‘s lands grootste bank naar beurskapitalisering, is een van de grootbanken die haar geschatte inkomsten voor 2019 naar beneden toe aanpast. De bank wijst op ‘de huidige monetaire omstandigheden’ en gaat ervan uit ‘dat de rente nog lange tijd laag zal blijven’.

Ook de Duitse Commerzbank heeft zijn winstverwachting voor 2019 bijgesteld ‘vanwege verslechterende economische vooruitzichten’.

Tenslotte is er de Nederlandse bank ABN-Amro. Die waarschuwt voor een lager netto-inkomen, nu er minder geld kan worden verdient op het geld dat klanten in bewaring geven.

De gecombineerde beurskapitalisering van drie voormelde banken daalde woensdag in één klap met 840 miljoen euro. Het trio presenteerde ’s ochtends zijn kwartaalresultaten.

Stilaan is sprake van een globaal probleem

Volgens analist Ronit Ghose van Citi is het tweede kwartaal van dit jaar voor Europese banken een grote tegenvaller. Winstverwachtingen werden overschat en de toekomst oogt nog donkerder. Stilaan is ook sprake van een globaal probleem. Centrale banken in de eurozone, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben recent de belangrijkste rentevoet verlaagd of plannen aangekondigd om dat te doen.

Centrale banken in India, Thailand en Nieuw Zealand verlaagden woensdag hun belangrijkste rentevoet zelfs meer dan verwacht om hun economie aan te zwengelen. In anticipatie van een verdere escalatie van het Amerikaans- Chinese handelsconflict en de onzekerheid rond de [no-deal] brexit.

Negatieverentepolitiek van de ECB maakt mensen onzeker

Voor de Europese banken ziet het allerminst goed uit. Ze betalen nu een rente van 0,4% op het geld dat ze ‘s nachts bij de ECB stallen. Verwacht wordt dat die rente tot 0,5% zal stijgen in september.

Tot nu toe hebben de meeste grootbanken de kosten van negatieve rente niet aan hun klanten doorgerekend. Maar daar komt stilaan verandering in. De Zwitserse UBS kondigde deze week aan een toeslag van 0,6% te zullen aanrekenen op deposito’s van klanten die 500.000 Zwitserse franc (427.000 euro) overstijgen. Vanaf november krijgen klanten die 2 miljoen Zwitserse franc op hun rekening hebben staan een negatieve rente van 0,75% aangerekend. Ook Credit Suisse zou plannen in die richting hebben.

Vele bankiers stellen zich vragen bij de strategie van de ECB. Ralph Hamers, de CEO van de ING Bank, zegt op de Nederlandse zakenzender BNR ‘dat de negatieverentepolitiek van de ECB mensen zo onzeker maakt dat ze nog meer geld opzij zetten dan vroeger’.

Enig opzoekwerk bij de Nationale Bank leert dat dit ook in ons land het geval is. In juni hadden we in totaal 278,4 miljard euro op spaarboekjes staan. Dat is 1,3 miljard euro meer dan in mei en een nieuw record. Het voorbije halfjaar kwam er zelfs meer dan 6 miljard euro bij.

Meer