Centrale banken kunnen angst voor renteverhogingen niet wegnemen

Vandaag hebben heel wat bedrijven, waaronder AB InBev en Kinepolis, de jaarresultaten uit de doeken gedaan. Verscheidene aandelen schoten hoger na het resultatennieuws, maar de rentezorgen blijven op de beurzen wegen.

Het leek er even op dat Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, er de afgelopen dagen in geslaagd was om de angst voor renteverhogingen weg te nemen.

Na dinsdag al de gemoederen te hebben bedaard, drukte de voorzitter de beleggers woensdag op het hart dat het meer dan drie jaar kan duren vooraleer de inflatie de doelstelling van de Fed bereikt. Dankzij de toespraak van de voorzitter was Wall Street er woensdagavond in geslaagd om alsnog met groene beurscijfers de nacht in te gaan.

Powell-effect ebt weg

Het ziet er weliswaar naar uit dat het Powell-effect wegebt. De Amerikaanse beurzen zijn de handelsdag alvast in de min gestart. Kort na de opening verloor de Dow Jones 0,1 procent en de S&P500 ging 0,4 procent lager. Het grootste verlies was voor de Nasdaq. De techbeurs verloor 6 procent.

Ook Europa ontsnapt niet aan het spook van de rentestijgingen. Zo is het rendement op de Duitse Bund gestegen met 4 basispunten tot -0,26 procent. ECB-bestuurder Isabel Schnabel probeerde, net zoals Powell, deze ochtend de gemoederen te bedaren. In een interview met het Letse nieuwsagentschap LETA zei ze dat de begrotings- en monetaire steun niet te vroeg mogen ingetrokken worden. ‘Een te plotse rentestijging kan het economisch herstel in gevaar brengen’, klonk het. De Eurostoxx50 verloor 0,35 procent.

Bel20 op de valreep in het rood

De Bel20 heeft op de valreep de beursdag afgesloten met een verlies van 0,15 procent, mede door een zware opdoffer voor AB InBev. De biergigant kwam voorbeurs naar buiten met de jaarresultaten. Die waren beter dan verwacht, maar een tegenvallende prognose voor het jaar 2021 gaf het aandeel een dreun van 5,95 procent.

Het regende overigens resultaten vandaag. De beleggers reageerden onder meer positief op de bedrijfsresultaten van de fruit-en groentegroep Greenyard en EVS, een specialist in live sportverslaggeving. Na het luiden van de openingsbel gingen de aandelen van die bedrijven respectievelijk 2,5 en 6,7 procent naar omhoog. Greenyard is erin geslaagd om het winstcijfer nog een beetje aan te dikken en sloot de beursdag 2,9 procent hoger af. Bij EVS bleef de winst uiteindelijk beperkt tot 4,95 procent.

Het aandeel van Kinepolis schoot 5,5 procent hoger, mede omdat de cash burn ‘beperkt’ bleef tot 32,1 miljoen euro. De bioscoopketen liet ook weten dat het dit jaar geen dividend uitkeert. (evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20