In Vlaanderen kon Groen nauwelijks aan stemmen komen, behalve dan in de steden. De partij verloor de verkiezingen. Toch bleef het de afgelopen dagen zeer optimistisch binnen de partij. Tot nu, want parlementslid Celia Groothedde laat zich uit over de nederlaag. En daarbij kijkt ze naar de partijtop.
In het nieuws: In een interview met De Morgen is Groothedde bijzonder streng voor de partijtop van Groen.
- “De neuzen staan in dezelfde richting. Ons resultaat was zeker niet slecht. Er is dus geen enkele aanleiding voor spanningen”, klonk het bij Groen-kopstuk Wouter Devriendt eerder deze week nog. Maar dat blijkt niet helemaal waar: in een interview kraakt parlementslid Celia Groothedde de gevoerde campagne af.
- “De affiche was slecht: grijs met grote slogans. De ideologische slagzin werd ‘eerlijke kansen’ in plaats van ‘gelijke kansen’. Dat is problematisch, want dat betekent iets heel anders. Voor onze partij is dat belangrijk. Maar ja, de top wist het altijd beter”, zegt ze.
- Groothedde vindt dat covoorzitters Nadia Naji en Jeremie Vaneeckhout hun verantwoordelijkheden moeten nemen. “Ik kan wel begrijpen dat je als jonge voorzitter in the picture wil komen. Maar dat dat ten koste moet gaan van parlementairen en zelfs ministers die het goed doen, dat is geen verstandige keuze”, meent ze.
- Naji en Vaneeckhout besloten om niet op te stappen na het verkiezingsresultaat, terwijl hun collega-covoorzitters bij Ecolo dat wel deden. Groothedde ziet niet meteen de noodzaak voor ontslag. “Als de koers en de methodes worden aangepast, kunnen Nadia en Jeremie aanblijven. Maar dat betekent wel dat het roer volledig omgegooid moet worden, en dat heb ik nog niet zien gebeuren.”
- De politica stoort zich aan de speeches van de verkiezingsavond. Daarin klonk vooral optimisme om Brussel door, waar Groen langs Nederlandstalige kant wel de grootste partij werd. “Het voelt alsof er geen vuiltje aan de lucht is”, zegt ze. Ook de communicatie daarna vindt ze niet gepast, gezien “de pandoering” die Groen kreeg. “In het Vlaams Parlement gaan we van 14 naar 9 zetels. Dat is wel wat.”
Waspoederslogans
Ingezoomd: Groothedde irriteert zich niet alleen aan de partijstructuur, maar ook inhoudelijk.
- Dat de partijtop voet bij stuk blijft houden, gaat er bij Groothedde niet in. “Overal is de particratie versterkt”, vertelt ze bij De Ochtend op Radio 1. “Ook bij ons verloopt het heel wat meer top-down en kritiek wordt gesmoord.”
- Zo vindt ze dat de campagne meer over inhoud had moeten gaan en verwijt ze de top dat er “holle praat en waspoederslogans” zijn gebruikt.
- Maar ook binnen de regering zou de partij niet genoeg haar stempel hebben gedrukt. “Je kan niet enerzijds zeggen dat je de mensenrechten verdedigt, en anderzijds toestaan dat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) de asielwetgeving en de rechtsstaat niet respecteert. Of het Europees migratiepact laten passeren”, vindt Groothedde.
- “Niet alleen de voorzitters en de directeurs” moeten de partijlijnen bepalen, vertelt ze. Ook “verkozenen en specialisten” zouden inspraak moeten hebben. Groothedde pleit voor een opener debatcultuur, die volgens haar nu afwezig is.
- Naji had het er al over dat ze wilde “bijsturen” voor de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober. Doordat steden als Gent, Leuven en Brussel wel meer voor Groen kozen, hoopt de partijtop winst te boeken. Groothedde vindt die shift logisch, maar hoopt wel dat de covoorzitters zich daarna niet herverkiesbaar stellen.
- Groothedde zelf stond niet meer op de Vlaamse lijst in Brussel, waar Naji wel stond. Ze raakte verkozen vanop een lijstduwersplaats op de Brusselse lijst. Toch ziet ze haar commentaar niet als een afrekening of wraak. “Als mensen de inhoud niet willen horen en het daarop willen afschuiven, dan doen ze maar”.