Vreemde tendens bij Groen: Vlaams verliest de partij sterk, in Brussel de grootste

Een opvallend resultaat voor Groen: verlies in Vlaanderen, winst in Brussel.

  • In Vlaanderen flirtte Groen in de peilingen met de kiesdrempel, die schommelden rond de 5 procent. Met alle stemmen geteld kan Groen 4,6 procent van de stemmen halen voor de Kamer. Voor het Vlaams niveau is de score beter: 7,3 procent. De resultaten zijn gezakt, met 2,8 procent voor Vlaanderen.
  • Dat lijkt te verklaren door enerzijds kritiek op het beleid van Groen. Vooral minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) kreeg veel kritiek. Anderzijds scoorde viceminister-president Petra De Sutter (Groen) wel in de debatten. Daardoor zakt Groen niet weg onder de kiesdrempel, maar de tendens is wel zeer negatief in Vlaanderen.
  • Opmerkelijk is het resultaat voor Groen in Brussel. Daar groeit de partij met 2,2 procent en wordt met 22,8 procent de grootste partij. Waar er veel commentaar kwam van andere partijen over mobiliteit, zoals het Good Move-beleid, gebeurde er geen afstraffing van de kiezer.
  • De twee covoorzitters, Nadia Naji en Jeremie Vaneeckhout, reageren voorlopig niet op het federale en Vlaamse resultaat, maar focussen op Brussel: “Het resultaat in Brussel is een positieve voorbode ook op de lokale verkiezingen in oktober: als we verantwoordelijkheid nemen lokaal dan worden we daarvoor beloond”.
  • Ook in Gent haalt Groen een overwinning, daar wordt de partij de grootste op het federale niveau en haalt ook daar 22 procent. Op het Vlaams niveau moet de partij Vooruit laten voorgaan en staat Groen met 18,7 procent tweede
Meer