Groen en Ecolo maken zich op voor de oppositie: “Geen rechtse regering depanneren”

Een grote verrassing kan je het niet noemen. De ecologische partijen gaan grotendeels in de oppositie. Ecolo kiest er ook in Brussel voor om niet deel te nemen aan een regering. Groen neemt wel initiatief in Brussel, maar laat de Vlaamse en federale regeringsvorming aan zich voorbijgaan.

In het nieuws: Groen-covoorzitters Jeremie Vaneeckhout en Nadia Naji maakten na hun ontvangst bij koning Filip bekend dat de partij voor de oppositie kiest.

  • Na een verkiezingsnederlaag lijkt er voor Groen weinig anders op te zitten dan de oppositie. De partij wist maar 4,7 procent van de stemmen te halen voor de Kamer. In Vlaanderen blijft er ook maar een kleine 7,3 procent over. Dat vertaalt zich in 9 zetels voor het Vlaams parlement en 6 voor de Kamer.
  • Daarmee is Groen niet aan zet en lijken rechtsere regeringen in de maak. Groen wil daar geen deel van uitmaken. “We gaan geen rechtse regering depanneren”, lieten de twee covoorzitters optekenen. “We bereiden ons voor om zowel op Vlaams als op federaal vlak in de oppositie te gaan”.
  • Vooruit stapt mogelijk wel in een of beide regeringen. Dat is dan geheel een eigen keuze van de socialisten, klinkt het. Vaneeckhout is scherp voor Vooruit: “Door wijn aan te lengen met water, krijg je gewoon slechte wijn”.
  • In Brussel werd Groen de grootste partij, met 22,8 procent. Lijsttrekker Elke Van den Brandt neemt dan ook het initiatief om binnen de Nederlandse taalgroep een meerderheid te vormen, al wordt dat niet eenvoudig. “We zijn daar voorbereidende formatiegesprekken aan het voeren”, zegt Naji.

Ook gevolgd: Ecolo gaat in Brussel in de oppositie, zegt ontslagnemend minister van Klimaat Zakia Khattabi.

  • “Ecolo heeft zijn laagste score laten optekenen. Ik zie niet in welk scenario we het signaal van de kiezer niet zouden respecteren”, gaf Khattabi toe op de RTBF-radio.
  • Ecolo verloor dan ook 8 zetels in Brussel en houdt er 7 over. Meer dan een halvering, dus. Ook federaal kwam er een fikse klap, waar Ecolo amper 3 zetels overhoudt van de 13. In Wallonië was er ook schade, met nog 5 zetels over van de oorspronkelijke 12.
  • Ecolo-covoorzitters Jean-Marc Nollet en Rajae Maouane boden al hun ontslag aan. Nollet gaat zelfs helemaal uit de politiek verdwijnen, vertelde hij. Desgevraagd zegt Khattabi dat ze nu geen kandidaat-voorzitter is, nadat ze van 2015 tot 2019 al covoorzitter was. Volgens haar is het aan de jongere generatie.
  • In Brussel zal Groen dus geen steun kunnen krijgen van Ecolo in de regering. “We begrijpen dat zij zich moeten beraden over hun toekomst”, klinkt het bij Naji. De twee covoorzitters van Groen blijven overigens wel op post, in tegenstelling tot hun Ecolo-collega’s.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.