Ecolo-voorzitters Nollet en Maouane nemen ontslag na verkiezingsnederlaag

Jean-Marc Nollet en Rajae Maouane, de covoorzitters van Ecolo, nemen beiden ontslag na een tegenvallend verkiezingsresultaat. Het is nu aan anderen, klinkt het.

In het nieuws: De Ecolo-covoorzitters stoppen ermee.

  •  “We zullen ons niet opnieuw verkiesbaar stellen en slaan de bladzijde om. Er staat een nieuwe generatie om haar verantwoordelijkheid te nemen”, zo verklaarde Nollet aan radiozender La Première.
  • De covoorzitters kijken terug op een uiterst slecht verkiezingsresultaat. Federaal verliest Ecolo 10 zetels en houdt er nog amper 3 over. In het Waals parlement komt de partij nog aan 5 zetels, een verlies van 7 zetels. Een aantal kopstukken, zoals Nollet zelf, maar ook minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo), raakten niet herverkozen.
  • Nollet vindt het wrang. “We zijn bestempeld als dogmatisch”, zei hij. Hij beweert ook dat het debat in kwaliteit inboette en dat van het Ecolo-programma te vaak een karikatuur werd gemaakt. “Toch zijn klimaatmaatregelen noodzakelijk, in een tijd waarin 2023 het warmste jaar in 100.000 jaar was en de biodiversiteit onder druk staat”, vertelde hij aan La Première.
  • Groen wist in Brussel de grootste partij te worden en komt dus aan zet om een regering te vormen. Ecolo kreeg ook daar klappen. De partij houdt 7 zetels over en verliest er 8. De ecologische familie kan dus niet bij elkaar blijven en zal zich opsplitsen, verklaarde Nollet.
  • Over de taalgrens deed Groen het in Vlaanderen ook niet bijster goed met 7,3 procent van de stemmen. Covoorzitter Jeremie Vaneeckhout benadrukte vooral het goede resultaat in Brussel van zijn partij. In tegenstelling tot de Ecolo-voorzitters voelen Vaneeckhout en zijn collega Nadia Naji niet de aandrang om ook op te stappen.
Meer