Catalonië sluit de grenzen om coronapandemie in te dijken

De Spaanse regio Catalonië sluit de grenzen voor vijftien dagen. Daarnaast lanceert de regio een gedeeltelijke lockdown in het weekend.

Volgens de meest recente cijfers hebben al 250,733 Catalanen positief getest op het coronavirus. Het aantal stergevallen ten gevolge van Covid-19 is in de regio al opgelopen tot 13.974. Catalonië is op dit moment een van de broeihaarden in Spanje.

Gedeeltelijke lockdown in het weekend

Gezien de precaire situatie in de Spaanse regio heeft de Catalaanse regering beslist om de grenzen vijftien dagen te sluiten. Concreet betekent dat er niemand de regio mag verlaten of binnenkomen.

Tijdens het weekend geldt er ook een gedeeltelijke lockdown. De Catalanen mogen hun huis verlaten, maar mogen de grens van hun stad niet oversteken.

Er worden wel enkele uitzonderingen gemaakt. Zo mogen mensen voor gezondheidsredenen, werk of studies hun stad of Catalonië verlaten. Ook wie zorg moet dragen voor zorgbehoevende familieleden mag zich vrij verplaatsen.

300 miljoen euro

Eerder deze maand nam Catalonië ook al maatregelen om het virus in te dijken. Zo moesten de horecazaken twee weken geleden verplicht de deuren sluiten. Die maatregel wordt overigens verlengd.

Volgens de eerste berichten zal Catalonië 300 miljoen euro vrijmaken om de getroffen zaken te helpen. ‘We moeten strengere maatregelen nemen om de kritieke situatie waarin we ons bevinden, te boven te komen’, liet Pere Aragonès, de vice-president van de Catalaanse overheid, weten.

Volgens Alba Vergés, de Catalaanse minister van Volksgezondheid kan het zorgsysteem de huidige situatie nog met moeite aan. ‘Voor het eerst sinds mei heeft het merendeel van de patiënten op intensieve zorgen Covid-19’, klinkt het.

Catalonië is niet de eerste Spaanse regio die de grenzen sluit. Onder meer Aragón, Asturië en Baskenland zijn de regio al voorgegaan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20