Casa vraagt bescherming tegen schuldeisers aan

Winkelketen Casa dient een aanvraag tot gerechtelijke reorganisatie aan. Dat maakt het bedrijf zelf bekend in een persbericht.

De interieurketen wijst naar de coronacrisis, die een streep trekt door het herstel dat Casa kon optekenen. De Belgische interieurketen maakt al jaren verlies en ‘dient daarom een aanvraag tot gerechtelijke reorganisatie in die het bedrijf de nodige ademruimte moet bieden om de continuïteit van haar activiteiten opnieuw veilig te stellen’, volgens het persbericht.

In het begin van dit jaar lag de omzet nog 10 procent hoger dan een jaar geleden, maar de coronacrisis heeft dat volledig onderuit gehaald. ‘Er is een aanzienlijke herschikking van de uitstaande schuld nodig’, klinkt het.

Geen ontslagen

‘Sluiten van winkels of ontslagen zijn op dit moment nog niet aan de orde’, zegt woordvoerster Donna Herreria. Er zou nog geen herstructureringsplan op tafel liggen.

Casa heeft 505 winkels in Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Italië, Zwitserland, Portugal en Marokko. Er zijn ruim 3.100 medewerkers aan de slag bij Casa, dat zwaar te lijden heeft onder concurrentie van prijsklopper Action en interieurgigant Ikea. Het begon ook pas twee jaar geleden met e-commerce, wat rijkelijk laat was.

Familie Blokker

In 2018 noteerde de groep een verlies van 19 miljoen euro, tegenover een omzet van 174 miljoen euro. Begin dit jaar pompte de Nederlandse ondernemersfamilie Blokker nog 69,5 miljoen euro in Casa. Tot vorig jaar hadden de Nederlanders de gelijknamige winkelketen in handen, maar via Casa zijn ze nog altijd actief in de retailsector.

De kans is groot dat de familie Blokker ook nu weer moet bijspringen. Volgens de vakbonden is een verkoop van het bedrijf niet aan de orde.

Lees ook: Hema, Blokker, Brantano: winkelketens vechten om overleven

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20