Carrefour riskeert sancties over betaling met vingerafdruk

De Belgische privacywaakhond ziet echter een ernstig probleem in de plannen van Carrefour om klanten met een vingerafdruk te laten betalen en dreigt met een formeel onderzoek.

Eerder al deed Carrefour testen met het linken van klantenkaarten aan vingeradrukken. Nu zullen testen volgen met betalingen via een vingerafdruk. ‘Het is de bedoeling die mogelijkheid aan te bieden aan klanten die het willen’, aldus een woordvoerster. ‘Als de testen succesvol zijn natuurlijk’. Er zal een eenmalige registratie van de vingerafdrukken nodig zijn. Carrefour denkt dat klanten vooral in stedelijke gebieden vragende partij zullen zijn voor de nieuwe betaalmethode.

Plannen voortgezet

De plannen van Carrefour lokten eerder al vragen uit van de Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit, de privacywaakhond in ons land. Die wilde Carrefour horen over de plannen. Dat contact is intussen gebeurd, klinkt het bij de supermarkt. ‘Er is beslist om de plannen voort te zetten‘, aldus de woordvoerster over dat onderhoud.

De Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit bevestigt de contacten met Carrefour, maar stelt zich zeer ernstige vragen bij de plannen van de supermarktketen. ‘Er stelt zich wel degelijk een probleem. Voor ons is dit zeer ernstige materie’, zegt voorzitter David Stevens, die de communicatie van Carrefour erg ongelukkig noemt.

De Gegevensbeschermingsautoriteit is vooral bezorgd omdat het om biometrische gegevens gaat die Carrefour wil ophalen. ‘Dat zijn gegevens die je niet kunt veranderen. Een paswoord kan je wijzigen, een vingerafdruk niet. Wat gebeurt als ingebroken wordt in zo’n databank?’. De privacywaakhond vraagt zich dan ook af wat de meerwaarde is van betalen met vingerafdrukken, als al zoveel betaalmethodes bestaan.

De Gegevensbeschermingsautoriteit heeft contact gehad met de supermarkt en om verduidelijking gevraagd. Een formeel dossier of inspectie loopt nog niet, maar dreigt nu wel. ‘De kans is zo goed als nihil dat er geen onderzoek komt’, aldus Stevens. Carrefour riskeert om uiteindelijk sancties opgelegd te krijgen, inclusief het verplicht stopzetten van de verwerking van de vingerafdrukken en zelfs ‘een miljoenenboete’, aldus nog Stevens.

Roemenië

Carrefour verwacht geen problemen. ‘In Roemenië doen we dat al een tijdje. De privacyregels zijn er dezelfde als hier. Dat loopt daar goed’, klinkt het bij de keten. Ook na de ernstige vragen die de privacycommissie stelt, behoudt Carrefour het vertrouwen. ‘Het is logisch dat er een onderzoek komt. De privacywaakhond moet zijn werk doen. Maar we verwachten geen problemen. Dit gaat om Europese wetgeving’, verduidelijkt een woordvoerster.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20