Carrefour wil keten ombouwen tot een duurzamere retailgroep

Een actieplan voor 2026 gericht op macro-economische uitdagingen, moet de supermarktketen ombouwen tot een duurzamere retailgroep voor consumenten.

Waarom is dit belangrijk?

Oplopende inflatie en hoge energieprijzen maken het Europese huishoudens moeilijk het hoofd boven water te houden. Omdat de consument de afgelopen tijd te maken kreeg met de ene crisis na de andere, besluit de Franse retailreus Carrefour zich aan te passen aan de macro-economische context. Dat zal de winkelketen doen door plaats te maken voor een breder assortiment aan witte producten en hoge kortingen.

De essentie: Carrefour is van plan zijn keten vanaf 2026 om te bouwen om de focus te verleggen op korting en nabijheid, staat te lezen in L’Echo.

  • Carrefour wil de komende vier jaar maar liefst 2.400 extra buurtwinkels openen, waarbij het meerderdeel franchisewinkels zullen zijn. “Carrefour 2026 is een plan om te veroveren, in markten die worden gekenmerkt door de schok van inflatie en klimaatverandering”, aldus Alexandre Bompard, CEO van het bedrijf, in een persbericht.
  • Het plan omvat een “versterking en versnelde inzet van kortingen”, waarbij het aanbod zal worden vereenvoudigd met een groot aanbod aan Carrefour-merken en lagere prijzen.
  • Het assortiment aan witte producten zou tegen 2026 ruim 40 procent van de (voedsel)verkoop moeten vertegenwoordigen, tegenover 33 procent vandaag. Ook de non-food afdeling zal zijn eigen aandeel vergroten, door het assortiment aan andere merken te verkleinen.
  • Ook wil de winkelketen extra inzetten op e-commerce. De ambitie daarbij is een bruto verkoopvolume van minstens 10 miljard euro per jaar.

Groener klimaat

Verder nog: De distributiegroep wil meer inzetten op het klimaat.

  • Carrefour zal zich engageren in de strijd tegen afval en ontbossing, maar ook voor biodiversiteit en CO2-neutraliteit, staat verder te lezen in het persbericht.
  • Duurzame producten moeten tegen dan 8 miljard euro van de omzet bedragen.
  • De winkelketen zal jaarlijks 2 miljard euro uitgeven aan de klimaatinvesteringen, bijkomend het bezuinigingsplan van 4 miljard euro.
  • Bompard hoopt met de initiatieven de groei van de bedrijfskassstroom (ebitda) te verhogen tot meer dan 1,7 miljard euro. Hoeveel die precies op dit moment bedraagt, is niet duidelijk.

“De groep is van mening dat de soliditeit van haar balans een belangrijke troef is in de huidige macro-economische context, gezien de veranderingen in de sector”, aldus de CEO.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20