Cardano-bedenker Charles Hoskinson is geldschieter van een initiatief dat de prehistorische herbivoor wil terugbrengen.
Crypto-ontwikkelaars houden zich niet altijd bezig met het ondergraven van traditionele banksystemen en het decentraliseren van ons geldgebruik. Wel zijn ze bijna allemaal echte geeks en hebben ze daarom meestal een gezonde voorliefde voor wetenschappelijke zaken. Charles Hoskinson, oprichter van blockchainsysteem en gelijknamige cryptomunt Cardano (ADA), investeerde bijvoorbeeld in een bedrijf dat de wolharige mammoet weer tot leven wil wekken.
Hoskinson is een mede-oprichter van Ethereum, de blockchain achter Ether (ETH), de tweede meest waardevolle cryptomunt volgens marktwaarde. De Amerikaanse programmeur keerde het project van zijn vriend Vitalik Buterin echter de rug toe om zijn eigen, gelijkaardige blockchain uit de grond te stampen: Cardano. Momenteel is dat systeem de 8e grootste blockchain volgens marktkapitalisatie.
Colossal en de prehistorische kolossen
Cardano is dankzij Hoskinson een van de geldschieters van de biotechfirma Colossal. De onderneming werd in 2021 opgericht door Harvard-professor George Church en is van plan om de mammoeten terug te brengen via DNA die tienduizenden jaren heeft doorstaan. Church meent dat we tegen 2027 opnieuw mammoeten op onze planeet zullen zien.
Hoskinson was met Cardano een van de investeerders die recent in totaal 60 tot 75 miljoen dollar bijdraagden aan de schatkist van Colossal. Ook Paris Hilton pompte geld in de onderneming.
Colossal wil nu met dat geld aan de slag gaan om met de DNA-stalen van fossielen een embryo van een mammoet te creëren. Indien het hier in slaagt, zou dat een enorme vooruitgang binnen de genetica en geneeskunde betekenen. Het zou bovendien de eerste keer zijn dat de mens erin slaagt een uitgestorven diersoort terug te brengen.
Hoe kan blockchain het experiment vooruit helpen?
Misschien zit er toch iets anders achter de beweegredenen van Hoskinson om geld te schenken dan pure wetenschappelijke fascinatie. Hoskinson voert namelijk aan dat het biotechbedrijf gediend zou zijn met blockchaintech.
Hij verklaarde op sociale media dat blockchain kan ingezet worden voor dergelijke genetische initiatieven. Zo zou blockchain bijvoorbeeld een slimme manier zijn om de intellectuele eigendomsrechten van zulke projecten te registreren.
Het is op het moment van schrijven nog niet duidelijk of Cardano ook effectief zal gebruikt worden om de wolharige mammoet terug naar het rijk der levenden te brengen.
(lb)