Wordt cannabis binnenkort van lijst met verboden dopingproducten gehaald?

Het World Anti-Doping Agency (Wada) zet een onderzoek op om te kijken of cannabis op de lijst met verboden middelen behouden moet blijven. Dat heeft het Wada gezegd. Er werd aan toegevoegd dat volgend jaar de List Expert Advisory Group (Leag) een wetenschappelijke evaluatie over het product zal starten.

Het gebruik van cannabis is momenteel in competitie verboden. Het Wada benadrukte dat die status ook volgend jaar ongewijzigd zal blijven. In juni testte de Amerikaanse atlete Sha’Carri Richardson positief op cannabis. Dat kostte haar een deelname aan de Olympische Spelen van Tokio.

Oproepen

Richardson testte tijdens de Olympische selectiewedstrijden in juni van dit jaar positief op een chemische stof die in cannabis wordt aangetroffen. Daarvoor werden de resultaten van Richardson, die als een mogelijke kandidate voor een gouden medaille op de honderd meter sprint werd bestempeld, geschrapt.

Bovendien leidde de positieve test ook tot een maand schorsing. De atlete gaf aan cannabis te hebben gebruikt om de dood van haar moeder te verwerken. De schorsing van Richardson leidde tot een golf van sympathie en een oproep om de internationale dopingregels te herzien.

“Na ontvangst van verzoeken van een aantal partijen werd beslist om de opname van cannabis in de lijst met verboden producten opnieuw te bekijken”, verklaarde het Wada in een reactie. Onder meer Sebastian Coe, topman van de atletiekkoepel World Athletics, vroeg om een nieuwe evaluatie van het product.

Voor vele partijen toont de straf voor Richardson nog eens aan dat de regels van het Wada over cannabis-producten compleet zijn verouderd. “Inmiddels is het gebruik van marihuana in achttien Amerikaanse staten legaal, maar toch staat het product bij het Wada nog steeds op de lijst van verboden middelen”, voeren zij aan.

Prestaties en gezondheid

Om als doping te worden geïdentificeerd, moet bewezen worden dat een product de prestaties verbetert, een gezondheidsrisico creëert en tegen de geest van de sport ingaat. Volgens het huidige standpunt van het Wada is cannabis een product dat prestatieverhogend werkt en een gezondheidsrisico inhoudt, waardoor een opname op de dopinglijst noodzakelijk zou zijn.

Daarbij werd verwezen naar een studie van tien jaar geleden, waaruit zou blijken dat cannabis euforie veroorzaakt, het zelfvertrouwen verbetert, ontspanning en stabiliteit bevordert en de stress van competitie verlicht. “Atleten die in competitieverband cannabis roken, kunnen zichzelf en anderen in gevaar brengen wegens het nemen van grotere risico’s, de tragere reactietijden en een inferieure besluitvorming”, zegt de studie.

“De positie van het Wada is onhoudbaar en verouderd”, betoogt echter Jordan Tishler, een voormalig noodarts en cannabisspecialist bij de organisatie Inhale MD in Boston. “Marihuana is immers een drug die tot inferieure prestaties leidt. Met het gebruik van cannabis zullen topprestaties heel onwaarschijnlijk worden.”

Ryan Vandrey, professor gedragswetenschappen aan de Johns Hopkins School of Medicine, benadrukt dat er wetenschappelijk weinig geweten is over de impact – positief of negatief – van marihuana op athletische prestaties.

Recent wetenschappelijk onderzoek concludeerde dat marihuana niet kan worden bestempeld als een middel dat de sportprestaties verbetert. Opgemerkt werd dat de consumptie van cannabis in de aanloop naar een sportactiviteit eigenlijk zou moeten worden vermeden indien men de prestaties wil maximaliseren.

“Marihuana vermindert het vermogen van atleten om hun inspanning vol te houden”, stipten de onderzoekers aan. “De frequentie van de hartslag en de ademhaling wordt verhoogd, terwijl tevens een grotere zuurstofbehoefte optreedt. Er is ook sprake van verhoogde evenwichtsproblemen.”

“Cannabis bezorgt de atleet dan ook geen voorsprong, maar verhoogt integendeel de kans op verlies.”

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.