Californië gaat Meta en andere bedrijven verantwoordelijk houden voor kinderen die verslaafd zijn aan sociale media

Californië zou binnenkort socialemediabedrijven verantwoordelijk kunnen stellen voor het schaden van kinderen die verslaafd zijn geraakt aan hun producten. Ouders zouden de bedrijven in de toekomst aan kunnen klagen voor een bedrag van 25.000 dollar per overtreding, op grond van een wetsvoorstel dat maandag door de staat is aangenomen.

Het wetsvoorstel omschrijft het volgende als een verslaving: een situatie waarin kinderen jonger dan 18 jaar schade ondervinden – lichamelijk, geestelijk, emotioneel of materieel – dóor en willen stoppen mét sociale media, maar dat niet kunnen omdat ze erdoor geobsedeerd zijn.

Het voorstel zou alleen van toepassing zijn op socialemediabedrijven die het afgelopen jaar minstens 100 miljoen dollar aan bruto-inkomsten hadden, waarmee het zijn pijlen specifiek richt op de reuzen Facebook, TikTok, Instagram en Twitter. Het zou dus niet van toepassing zijn op streamingdiensten, zoals Netflix en HBO, of op bedrijven die alleen e-mail en sms-diensten aanbieden.

“Het tijdperk van ongebreidelde sociale experimenten op onze kinderen is voorbij en we zullen ze beschermen”, zei parlementslid Jordan Cunningham

De Democraat Ken Cooley zei op zijn beurt dat hij als advocaat normaal gesproken tegen wetsvoorstellen is die meer mogelijkheden voor rechtszaken creëren. Maar hij zei dat wetgevers “de dynamiek moeten veranderen van wat ons omringt, wat onze kinderen omringt”. Verder: “We moeten iets doen. Als het niet goed uitpakt, kunnen we het gaandeweg aanpassen”, aldus nog Cooley.

Nog niet zeker

De invoering van de wet is nog allesbehalve zeker. Het wetsvoorstel gaat nu naar de senaat van de staat Californië, waar het nogmaals wordt behandeld. Als het voorstel een wet wordt, zou het op 1 januari van kracht worden. 

Groepen uit het bedrijfsleven hebben gewaarschuwd dat het wetsvoorstel ervoor kan zorgen dat socialemediabedrijven hun activiteiten voor kinderen in de Amerikaanse staat hoogstwaarschijnlijk zullen staken. Technet, een netwerk van CEO’s en topmanagers uit de technologiesector, maakte dat in een brief gericht aan de wetgevers kenbaar. “Er is geen enkel socialemediabedrijf, laat staan welk bedrijf dan ook, dat dit juridische risico zou kunnen tolereren”. 

Gezondheidscrisis

Begin maart zwoer de Amerikaanse president Joe Biden dat hij sociale media verantwoordelijk gaat houden voor hun aangebrachte schade aan de mentale gezondheid van Amerikanen. Hij sprak tijdens zijn ‘State of the Union’-toespraak van een gezondheidscrisis waar de sociale media van de oorzaak zijn.

“Het is tijd om de privacybescherming te versterken, gerichte reclame voor kinderen te verbieden en techbedrijven te laten stoppen met het verzamelen van persoonlijke informatie van onze kinderen”, aldus de Amerikaanse president. Daarnaast moet, onder andere, Meta zijn producten minder verslavend maken. Om dit te bereiken wil de president de Children’s Online Privacy Protection Act vernieuwen.

(lb)

Meer