Buitenlandse investeerders kopen massaal Chinese aandelen op na hevige tech-crash

Buitenlandse beleggers kopen gretig Chinese aandelen van de tech- en onderwijssector op. Die werden vorige week gedumpt in reactie op een golf van regulering vanuit de Chinese overheid.

Waarom is dit belangrijk?

Eind juli gingen de beurzen van Hongkong en Shanghai door een bloedrode periode. Die werd veroorzaakt door het genadeloze optreden van de Chinese autoriteiten, die eerst de techsector en daarna het private onderwijs aanpakten. De meeste westerse beleggers dumpten massaal hun Chinese aandelen, wat leidde tot een kleine beurscrash.

Nadat de Hang Seng Tech Index vorige week zijn laagste punt in negen maanden bereikte, beginnen de Hongkongse en Shanghainese aandelenmarkten opnieuw wat voortekenen van een meer stierse markt te vertonen.

Buitenlandse investeerders zijn de laatste dagen begonnen met het oppotten van goedkope aandelen die vorige week werden gedumpt door superbeleggers, weet persagentschap Bloomberg.

Gretig koopgedrag

In de laatste vijf handelsdagen kochten buitenlandse beleggers voor maar liefst 21,5 miljard yuan, ofwel 2,8 miljard euro, aan aandelen via contacten in Shanghai en Shenzhen, volgens gegevens van Bloomberg.

Het is de eerste keer dat er weer gretig gekocht wordt op de Chinese markten, nadat de overheid vorige week een verbod uitvaardigde op het verhandelen van aandelen binnen de onderwijssector.

Institutionele investeerders blijven optimistisch

De CSI 300 Index, de aandelenindex van de 300 grootste Chinese A-aandelen, zakte tussen 26 en 27 juli met 6,6 procent, wat de grootste daling van de laatste vijf maanden betekende. De nieuwe influx van beleggers kon schijnbaar nog niets veranderen aan die neerwaartse trend.

Dinsdag kon de index afsluiten met een stijging van amper 0,015 procent. De Hang Seng Tech Index eindigde dinsdag nog steeds in het rood met een verlies van 1,47 procent.

Ondanks de nog steeds zeer wankele cijfers van de Chinese beurzen, blijven institutionele investeerders grotendeels optimistisch over de langetermijnresultaten van de Chinese klasse A-aandelen. Dat stond dinsdag te lezen in een verslag van Shanghai Securities News, de financiële arm van staatskrant Xinhua.

Lees ook: Chinese Tesla-uitdagers worden verpletterd door de vete tussen Peking en Washington

(tb)

Meer