Buckingham Palace geeft toe dat personeel diverser moet

Buckingham Palace geeft toe dat het “meer moet doen” om meer diversiteit te brengen in zijn personeel. Het is de eerste keer dat het Britse koningshuis cijfers vrijgeeft van de etnische minderheden in het personeelsbestand.

Uit de cijfers voor 2020-21 blijkt dat 8,5 procent van het personeel uit een etnische minderheid komt. Het streefcijfer tegen eind 2022 ligt op 10 procent. Volgens de meest recente volkstelling in het Verenigd Koninkrijk behoort ongeveer 13 procent van de bevolking tot een etnische minderheid. 

Buckingham Palace geeft toe dat het “niet was waar het zou willen zijn” op het gebied van diversiteit onder het personeel. Het moet beter, zegt een woordvoerder. De cijfers worden nu voor het eerste vrijgegeven “zodat niemand zich kan verstoppen als het niet lukt”.

“Het is niet zo dat we in deze periode geen vooruitgang hebben geboekt met initiatieven op het gebied van diversiteit en inclusie, maar de resultaten zijn gewoon niet wat we zouden willen”, zei een bron binnen het koningshuis aan de BBC.

“Hare Majesteit en andere leden van de koninklijke familie hebben de diversiteit van onze natie en die van het Gemenebest actief bevorderd en omarmd, en wij laten ons daardoor leiden”, vervolgde diezelfde bron.

Discriminatie

De publicatie van de diversiteitscijfers komt er enkele maanden nadat prins Harry en zijn vrouw Meghan in een interview met Oprah Winfrey onthulden dat leden van het Britse koningshuis zorgen hadden gehad over hoe donker de huidskleur zou zijn van hun zoon Archie, voor zijn geboorte.  

Begin deze maand bracht de Britse krant The Guardian op basis van documenten uit het Nationale Archief bovendien aan het licht dat het paleis tot eind jaren 60 een racistisch personeelsbeleid heeft gevoerd. Zo deelde de financieel directeur van de Queen in 1968 mee aan ambtenaren dat het “in feite niet de gewoonte was gekleurde immigranten of buitenlanders aan te stellen” in administratieve functies binnen het koningshuis. Wel mochten die mensen als bedienden werken. (lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20