Exact de helft van de inwoners van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft minstens één inenting gekregen tegen het coronavirus, schrijft De Tijd. Hiermee ligt de Brusselse vaccinatiegraad een pak lager dan die in Vlaanderen (78 procent) en Wallonië (67 procent). Marc Noppen, CEO van het Universitair Ziekenhuis Brussel (UZ Brussel), liet zich deze week echter gelden als man with a plan. Hij meent dat mensen die zich niet willen laten vaccineren “het leven zo moeilijk mogelijk gemaakt moet worden” zodat ze niet anders kunnen dan om de prik te vragen.
De vaccinatie in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest stagneert. “Dit is een typisch grootstedelijk fenomeen dat ook in andere grote steden wordt waargenomen”, zei Noppen tegen La Dernière Heure. Hij voegde eraan toe dat de cijfers van Brussel vergelijkbaar zijn met die van Londen.
Londen en Brussel delen een heel jonge en diverse bevolking. Bij Brussel komt daar nog eens een ernstig armoedeprobleem bovenop. De vaccinatiegraad ligt een pak lager in de armere kanaalzone dan in het rijkere zuiden, weet De Tijd. Ondanks een waaier aan initiatieven blijft het bijzonder moeilijk om grote delen van de bevolking te bereiken.
Toch is Brussel ook onder de grootsteden het zorgenkindje. Onze hoofdstad bengelt onderaan als de hoofdsteden van de rijkste Europese landen met elkaar worden vergeleken. In Berlijn en Amsterdam is 62 procent van de bevolking minstens één keer gevaccineerd. In Île de France, het gebied rond Parijs, is dat 67 procent.
Informatie van Whatsapp-groepen
Een deel hiervan heeft te maken met het feit dat sommige gemeenschappen de nationale media minder volgen en niet zo gemakkelijk te bereiken zijn via de reguliere kanalen, aldus Noppen in de Brussels Times. “We hebben grote moeite om deze gemeenschappen te bereiken. Ze halen hun informatie van het internet of Whatsapp-groepen,” zei hij.
Om de sceptici te overtuigen, “moeten we zelf naar deze groepen gaan. Zo kunnen we diegenen overtuigen die niet te overtuigen zijn,” zei hij nog. “En: we moeten het de niet-gevaccineerden zo moeilijk mogelijk maken.”
Quid Antwerpen?
In Antwerpen – qua inwonertal de grootste gemeente van België – zijn er niet zulke problemen met de vaccinatiegraad, maar Noppen benadrukte dat dit geen eerlijke vergelijking is.
“Brussel heeft 185 nationaliteiten en 70 talen, Brussel is de enige internationale stad in België,” zei Noppen. “Het is echter wel zo dat we te lang hebben gewacht om de burgers te bereiken.”
Daarbovenop pleit hij ervoor om naar de gemeenschappen zelf te gaan in plaats van te verwachten dat ze naar de grote vaccinatiecentra komen.
Vaccibussen
De Brusselse gezondheidsautoriteiten doen al een aantal inspanningen om zoveel mogelijk mensen te bereiken, door gebruik te maken van sociale media, posters en speciale campagnes in de gemeenten.
Verder worden er ook “vaccibussen” ingezet in de hele stad om de meest precaire wijken met een lage vaccinatiegraad te bereiken, alsook op evenementen. Mensen kunnen gewoon binnenlopen om zich te laten prikken met een eenmalige dosis van het Johnson & Johnson-vaccin.
Lees ook: