‘Verschillen in vaccinatiegraad binnen Brussel zijn verbijsterend’

  • De Vlaamse minister-president Jan Jambon (N-VA) gooide de knuppel in het hoenderhok: als de verschillen in vaccinatiegraad tussen de regio’s te fel oplopen, dan zou het wel eens kunnen dat Vlaanderen sneller ‘heropent’ dan Brussel en Wallonië.
  • Dat bericht werd met afschuw onthaald door de andere deelstaten, met PS en MR op kop, en ook wat voorspelbaar door de Franstalige pers, die moord en brand schreeuwen over het ‘stuitend gebrek aan solidariteit’.
  • Maar de cijfers in Brussel zelf onthullen wel details per gemeente, en dat legt nog veel duidelijker het probleem bloot. In de armste gemeenten, met een heleboel migranten die laag opgeleid zijn en weinig middelen hebben, zijn de cijfers dramatisch.
  • Zo scoren Sint-Joost-ten-Node en Sint-Gillis dramatisch, met nog geen 60 procent gevaccineerden in de leeftijdscategorie boven de 65 jaar. Ook arme gemeenten zoals Schaarbeek, Molenbeek, Koekelberg en Brussel zelf halen nauwelijks die 60 procent.
  • Dat ligt helemaal in lijn met allerlei onderzoek dat al gedaan is: een lage opleiding en weinig inkomen zijn de belangrijkste indicatoren. Zeker de niet-Franstalige of niet-Nederlandstalige bevolking in Brussel wordt veel minder bereikt.
  • Het omgekeerde is zichtbaar in de rijke zuidrand van het Brussels Gewest, die ook veel migranten kent, maar van een heel andere categorie: onder meer een pak expats of Fransen, die om fiscale redenen in België verblijven. Daar piekt de vaccinatiegraad tussen de 75 procent, zoals in Sint-Lambrechts-Woluwe, of bijna 78 procent in Ukkel en zelfs 80 procent in Sint-Pieters-Woluwe.
  • Blijft het feit dat in Vlaanderen in de categorie vanaf 75 plus, er systematisch boven de 90 procent gescoord wordt. Daar is heel Brussel dus nog mijlenver van af.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20