Brussels Airport kreunt onder corona, maar 300.000 passagiers in oktober

Brussels Airport kreeg in oktober van dit jaar 312.556 passagiers over de vloer, 87 procent minder dan in oktober 2019. En dan is oktober door de herfstvakantie een goede maand.

‘De passagierscijfers van de vorige maanden zijn duidelijk catastrofaal’, zegt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport, in een persbericht. ‘De huidige situatie is onhoudbaar voor alle spelers in de luchtvaartsector. Snelle Covid-tests zijn essentieel om de luchtvaartindustrie in staat te stellen geleidelijk aan uit de huidige crisis te komen en tegelijkertijd de volksgezondheid en veiligheid te waarborgen. We werken hier hard aan. En een Europese harmonisatie van de teststrategie is absoluut noodzakelijk. Het voortbestaan van onze sector staat op het spel.’

De passagierscijfers zijn inderdaad rampzalig, maar Brussels Airport legt niet alleen een slecht rapport voor. In de cargocijfers loopt het namelijk wel weer beter. Brussels Airport doet het 17,1 percent beter in vergelijking met oktober 2019. Daarmee doet Brussels Airport het op het vlak van luchtvracht beter dan Europa en de rest van de wereld. 

Enig probleem is dat de vrachtruimte op passagiersvluchten momenteel niet gebruikt kan worden. Qua volume is dat moeilijk bij te benen, al wordt er gecompenseerd door een vlotte groei in de expressdiensten. Daar komt 19 procent bij ten opzichte van vorig jaar. Dat is echter niets in vergelijking met de vrachtvolumes, waar 112 procent meer gedraaid werd. Er zijn 31 procent meer vrachtvluchten genoteerd dan vorig jaar deze tijd.

Op passagiersvlak blijft het, door de coronacrisis, echter dramatisch. Er waren 160.351 vertrekkende passagiers en 152.205 aankomende passagiers. Door het begin van de herfstvakantie eind oktober waren er meer vertrekkende passagiers op Brussels Airport. Overigens is 17 procent van de passagiers een transfer, vooral het Afrikaanse netwerk is daarvan een belangrijke component.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20