Brussels Airlines schrapt 527 vluchten extra, piloten van SAS staken: zomervakantie leidt tot grote sociale onrust in de luchtvaart

Brussels Airlines komt tegemoet aan de vraag van de vakbonden om voor een tweede keer in het vluchtenschema te snoeien en zo de werkdruk in het gestarte vakantieseizoen te verlichten. Bij zijn Scandinavische sectorgenoot SAS is intussen een pilotenstaking uitgebroken, waardoor de helft van de vluchten geannuleerd moet worden.

Brussels Airlines had al 148 vluchten geschrapt in de maanden juli en augustus en trekt nu ook een streep door 527 bijkomende vluchten. Daardoor komt het totale aantal schrappingen uit op 675 vluchten, wat overeenkomt met ongeveer 6 procent van de aanvankelijk geplande 12.000 vluchten. Het gaat om 372 vluchten in juli en 303 vluchten in augustus.

Met de geste hoopt de directie nieuwe stakingen, zoals die van vorige week, te vermijden, ook al leiden alle annuleringen tot een geschat omzetverlies van 10 miljoen euro.

Pilotenstaking bij SAS

Ook elders in Europa is het al wekenlang onrustig in de luchtvaartsector en moeten passagiers rekening houden met vluchtwijzigingen of -annuleringen. Vandaag is een pilotenstaking bij de Zweedse luchtvaartmaatschappij SAS uitgebroken, nadat het sociaal overleg niets opleverde.

Volgens de SAS-directie leidt dat tot de annulatie van ongeveer 50 procent van alle reeds geplande vluchten, en zullen 30.000 passagiers per dag getroffen worden.

Topman Anko van der Werff spreekt in een mededeling van “roekeloos gedrag van de pilotenbonden” en “een schokkend laag begrip van de kritische situatie waarin SAS zich bevindt”. De luchtvaartmaatschappij kampt met zware financiële problemen en luchtvaartanalisten sluiten een faillissement zelfs niet uit.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20