Brussels Airlines boekt verlies van 233 miljoen euro in eerste jaarhelft

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines heeft in de eerste negen maanden van dit jaar een verlies geleden van 233 miljoen euro ‘als gevolg van de ongekende impact van het coronavirus op de vraag naar vliegreizen’. Het aantal passagiers daalde met 73 procent tegenover vorig jaar.

De omzet daalde met 70 procent tot 339 miljoen euro en de operationele opbrengsten daalden met 69 procent tot 374 miljoen euro. Ook de inkomsten daalden met 70 procent tot 339 miljoen euro.

Brussels Airlines vervoerde 2,1 miljoen passagiers tussen januari en september, tegenover 8 miljoen vorig jaar. Er werden 18.757 vluchten uitgevoerd, een daling van 70 procent tegenover de eerste drie kwartalen van 2019. De bezettingsgraad daalde met 11,4 procentpunten naar 70,6 procent.

Sterke zomer

De operationele kosten gingen 49 procent onderuit naar 607 miljoen euro, voornamelijk als gevolg van de volumegerelateerde daling van de kosten van materialen en diensten. Door het coronavirus moest Brussels Airlines zijn vluchten in het voorjaar twaalf weken opschorten en overgaan tot een gereduceerd vluchtschema in de zomer.

Na de herstart in juni waren de zomermaanden sterker dan verwacht, wat leidde tot een groter aanbod naar toeristische bestemmingen in juli en augustus. Door de snel veranderende reisbeperkingen moest de maatschappij zich zo flexibel mogelijk opstellen om de aangeboden capaciteit zo dicht mogelijk bij de marktvraag te houden.

‘Dankzij dit heel proactieve en restrictieve capaciteitsbeheer kon Brussels Airlines sinds de heropstart op 15 juni elke week cashpositief blijven vliegen’, klinkt het.

Herstructurering

De uitbraak van het coronavirus heeft Brussels Airlines ertoe aangezet zijn bestaande herstructurering, die in het derde kwartaal van 2019 van start ging en voor 90 procent zal zijn uitgevoerd tegen het einde van 2020, te versnellen. Na de aanpassing van het netwerk zal het plan de vloot met 30 procent inkrimpen en het personeelsbestand met 25 procent. ‘Het zal de basis leggen voor een duurzame toekomst voor het bedrijf’, klinkt het.

Eind september 2020 is het aantal medewerkers al met 14 procent gedaald ten opzichte van 2019. Brussels Airlines acht het door de nog steeds onstabiele en heel onvoorspelbare situatie wereldwijd niet mogelijk om een prognose te maken voor 2020 als geheel.

Brussels Airlines kreeg eerder dit jaar een lening van 2,9 miljoen euro van de Belgische overheid en nog eens 170 miljoen van moederbedrijf Lufthansa. Maandag stapte Jan Smets op als voorzitter, waardoor er geen Belgen meer in de raad van bestuur zitten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20