Brussel is nu de grootste Covid-hotspot maar ook reizen is een probleem

Brussel telt momenteel het meeste nieuwe gevallen in België. Er is een stijging met 7 procent ten opzichte van vorige week. In Antwerpen stabiliseert de situatie.

In Antwerpen staat het er goed voor, het aantal nieuwe besmettingen daalt daar sneller dan in de rest van het land. Ten opzichte van vorige week zijn er 24 procent minder besmettingen in de stad. Het lijkt er dus op dat de lokale lockdown wel degelijk vruchten afwerpt. Dat zegt Steven Van Gucht op de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum.

Brussel hotspot

Een ander verhaal horen we in Brussel. Daar blijven er nieuwe coronagevallen bijkomen, het aantal besmettingen blijft stijgen. Er is een stijging van 7 procent ten opzichte van vorige week. Een stevige daling voor het begin van het schooljaar zit er klaarblijkelijk niet meer in. In 14 van de 19 gemeenten is er een stijging op te merken, vooral in het noorden van het Hoofdstedelijk Gewest. Het mag duidelijk zijn: Brussel is nu de grootste zorg.

Door een aanpassing in de cijfers, u leest er hier alles over, zijn er ook een aantal verschuivingen. De piek van het aantal coronadoden valt daarom nu op 8 april.

85 plus

Er is ook meer informatie over welke leeftijdsgroep het zwaarst getroffen wordt door corona. De 85-plussers vertegenwoordigen 54 procent van het aantal coronadoden. Wie dat opsplitst in gender, ziet ook een bijzondere trend. Tot 85 jaar overlijden er namelijk meer mannen dan vrouwen, nadien stijgt het aantal vrouwelijke doden exponentieel. Volgens Van Gucht is daar een eenvoudige uitleg voor: er zijn gewoon meer vrouwelijke 85-plussers. Die zijn ook in de meerderheid in de woonzorgcentra.

Verder ziet de viroloog vooral veel coronabesmettingen voortkomen uit familiebezoek, maar er is ook een opvallende trend. Van de nieuwe coronabesmettingen in augustus was 22 procent namelijk die maand op vakantie geweest. Dat is een trend die zich doorzet in andere landen. In Nederland was 24 procent van de nieuwe besmetten net op vakantie geweest in de voorbije 14 dagen.

Dat wil niet noodzakelijk zeggen dat ze het virus op vakantie hebben opgelopen. Toch waarschuwt Van Gucht de vakantiegangers. Vooral feestvakanties raadt de viroloog af.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20