Brokkelende verf zet Europese vliegtuigbouwer Airbus in nauwe schoenen

Qatar Airways houdt 20 Airbus A350’s aan de grond nadat de verflaag op de toestellen af blijkt te brokkelen. Volgens Airbus gaat het louter om een cosmetisch probleem te wijten aan het klimaat in Qatar, maar meerdere luchtvaartmaatschappijen hadden met gelijkaardige klachten te maken. Dat blijkt uit een onderzoek van persagentschap Reuters.

Brokkelverf

De ruzie tussen Qatar Airways en Airbus gaat terug tot mei. Na een kwaliteitscontrole blijkt namelijk dat de verf op enkele A350-toestellen van de Europese vliegtuigbouwer afbrokkelt. De luchtvaartmaatschappij reageerde furieus, hield ongeveer 20 van de 53 A350’s aan de grond en annuleerde een bestelling nieuwe Airbusvliegtuigen van hetzelfde model. Een zeer slechte timing voor de vliegtuigbouwer die zich enorm hard getroffen zag door de coronacrisis.

De ruzie tussen Airbus en Qatar Airways krijgt nu een staartje. Na een onderzoek van Reuters blijkt dat minstens 5 andere vliegtuigmaatschappijen met gelijkaardige klachten te maken kregen. Nochtans beweerde Airbus dat de brokkeling mogelijk een gevolg was van de grote temperatuurveranderingen die de toestellen ondergaan wanneer ze vanuit het luchtruim in de hitte van Qatar landen.

Geen veiligheidsrisico

Qatar is echter niet het enige land dat met de brokkelverf te maken kreeg. In 2016 had Finnair al klachten over de slechte kwaliteit van de verf op de toestellen, ook toen melden ze afbrokkeling op sommige plaatsen van het vliegtuig. Naast Finnair zouden ook Lufthansa, Air France, Etihad en Cathay Airways te maken gehad hebben met afbrokkelende verf op hun toestellen.

Gelukkig zou er louter sprake zijn van een cosmetisch mankement, dat verf van een vliegtuig afbrokkelt houdt dus geen veiligheidsrisico’s in. Desalniettemin zijn luchtvaartmaatschappijen er niet mee gediend dat hun vliegtuigen met afbrokkelende verf kampen, zoiets straalt geen al te best imago uit en geeft reizigers geen veilig gevoel wanneer ze zo’n schade op toestellen zien tijdens het opstappen.

Ondanks de geruststelling wat de verf betreft, zouden verschillende bronnen aan Reuters schade gemeld hebben aan de bliksemafleidende gaas die onder de verf ligt. In dat geval kunnen er wel grotere problemen optreden. Daarom staat Qatar Airways momenteel op zeer gespannen voet met Airbus over toekomstige leveringen.

Koolstofvezel

De reden waarom de verf zo gemakkelijk afbrokkelt heeft te maken met het materiaal waaruit de A350 is gebouwd. In plaats van staal zijn de vliegtuigen uit koolstofvezel gebouwd. Dat heeft als voordeel dat het lichter is, waardoor een vliegtuig een pak minder brandstof verbruikt en langere afstanden kan afleggen.

Daarnaast oxideert koolstofvezel niet onder invloed van water en zuurstof. Een nadeel is echter dat verf minder goed blijft plakken op koolstofvezel. Daarbovenop zet koolstofvezel niet uit onder invloed van temperatuur, maar de verf doet dat wel. Hierdoor kan er extra schade optreden aan de verflaag.

(NS)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20