Britse winkelreus Debenhams sluit al zijn winkels: 12.000 mensen op straat

De Britse warenhuisketen Debenhams gaat niet meer verder als fysieke winkel. Overnemer Boohoo, een onlinewinkelgroep, sluit alle 124 winkels en neemt het personeel niet over. 12.000 mensen verliezen hun job.

Boohoo koopt Debenhams voor 55 miljoen pond (62 miljoen euro). Het 243 jaar oude bedrijf zat al langer in de problemen. De coronacrisis heeft het bedrijf, dat geleid wordt door een Belg, geen goed gedaan en de immense huurkosten bleven oplopen. In december vroeg het bedrijf het faillissement aan nadat gesprekken met eventuele overnemer Fraser Group, bekend van Sports Direct, waren afgesprongen.

Nu schiet ter elfder ure Boohoo het bedrijf dus nog ter hulp, maar niet tegen de beste voorwaarden. Na de lockdown komt alles in de uitverkoop terecht, waarna de statige panden volledig verdwijnen uit het straatbeeld. ‘We nemen het merk en de intellectuele rechten over, maar winkels of producten zitten niet mee in de deal’, zei Boohoo maandag.

300 miljoen online bezoekers

De retailgrootheid werd opgericht in 1778 door William Clark als gordijnenwinkel. In 1813 stapte de ondernemer William Debenham in het kapitaal, waarna de winkel de naam Clark & Debenham kreeg. Later werd dat Debenhams.

Volgens de laatste cijfers, die gaan tot 31 augustus 2020, verdiende Debenhams 400 miljoen pond via zijn website. De webshop zou zo’n 300 miljoen bezoekers per jaar trekken, wat hem een van de 10 grootste webwinkels in het Verenigd Koninkrijk maakt.

Spoedoverleg

‘Deze deal leidt tot een ommekeer voor onze groep’, zegt Boohoo-topman Mahmud Kamani. ‘Dit is een geweldige opportuniteit in een periode waarin e-commerce nog meer aan belang wint. Het is onze ambitie om het grootste e-commercebedrijf in het VK te worden. En het geeft ons kansen om uit te breiden in sectoren als verzorging, sport en thuisgerief.’

De vakbonden zijn er niet over te spreken. ‘Het is afschuwelijk nieuws dat Debenhams zich heeft laten verkopen aan een pure onlinespeler’, klinkt het. Ze vragen spoedoverleg met de directie en roepen de Britse regering op meer te doen om de winkelstraat te redden.

Boohoo laat weten dat er ‘misschien enkele jobs in de verzorging kunnen gered worden’.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20