Britse werknemers Amazon leggen het werk neer: “De robots worden beter behandeld dan wij”

De Britse werknemers van de Amerikaanse e-commercegigant Amazon zijn op dit moment aan het staken. Ze zijn onder meer ontevreden over de beperkte loonstijging die ze hebben gekregen.

Waarom is dit belangrijk?

Amazon krijgt wereldwijd om de haverklap wel af te rekenen met stakingsacties of protesten. Werknemers klagen regelmatig de erbarmelijke werkomstandigheden en de slechte arbeidsvoorwaarden aan.

In het nieuws: Amazon heeft afgelopen zomer het uurloon van de Britse werknemers verhoogd met 0,5 pond (iets minder dan 0,6 euro). Het personeel van het magazijn in Coventry, een stad in Midden-Engeland, is daar niet tevreden mee, en organiseert daarom vandaag een 24-urenstaking. Ze vragen dat de gigant het loon verhoogt tot minstens 15 pond per uur.

  • Ze eisen ook betere werkomstandigheden. Ze klagen onder meer de lange werkdagen en het helse werktempo aan. Voorts zijn ze niet te spreken over de strikte controle van de werknemers. Het bedrijf gebruikt technologie, zoals wearables, om hun activiteiten in de gaten te houden.
  • Een van de stakers laat in een reactie aan de Amerikaanse nieuwssite CNBC weten dat de loonsverhoging niet in verhouding is tot de winsten die het bedrijf de voorbije jaren heeft geboekt. Ook schiet die ruimschoots tekort om de inflatie bij te benen. Die bedroeg vorige maand 10,5 procent in het Verenigd Koninkrijk.
  • Hij klaagt ook aan dat sommige werknemers meer dan 60 uren per week werken. “Iemand zei laatst dat we als robots worden behandeld – nee, robots worden beter behandeld”, klinkt het.
  • Volgens vakbond GMB nemen naar verwachting zo’n 300 van de 1.000 werknemers in Coventry deel aan de vakbondsactie.

“Loonstijging met 29 procent”

Reactie Amazon: CNBC heeft ook om een reactie van Amazon gevraagd.

  • Volgens een woordvoerder is het loon van de Britse werknemers sinds 2018 met 29 procent gestegen. “Voorts hebben we hen een eenmalige premie van 500 pond toegekend als compensatie voor de gestegen levensduurte”, klinkt het.
  • “Bovendien vertegenwoordigen de stakers slechts 1 procent van al onze Britse medewerkers”, aldus de woordvoerder.

Wereldwijd: Overal in de wereld zijn werknemers van Amazon ontevreden over de werkomstandigheden en de arbeidsvoorwaarden.

  • Op Black Friday (vorig jaar) kreeg de techgigant af te rekenen met stakingen en protesten van duizenden werknemers in zo’n veertig landen.
  • In april vorig jaar pakten de werknemers van het magazijn in Staten Island dan weer uit met een primeur. Ze waren de eerste Amerikaanse medewerkers van de techgigant die zich aansloten bij een vakbond.

Ontslagronde: Intussen heeft Amazon ook een ontslagronde aangekondigd. Daarbij worden 18.000 medewerkers wereldwijd op straat gezet. In totaal stelt het bedrijf ongeveer 1,5 miljoen mensen te werk.

(fjc)

Meer