Britse veiligheidsdiensten: “Chinese spion in het Parlement”

De Britse spionagedienst MI5 waarschuwt dat een vermoedelijke Chinese agent “bewust betrokken was bij politieke inmengingsactiviteiten” in het Parlement. Dat bericht onder meer de Britse krant The Guardian.

Advocate Christine Lee wordt beschuldigd van ongepaste beïnvloeding van parlementsleden namens de Chinese Communistische Partij.

In de veiligheidsmededeling stelt de MI5 dat Lee “bewust betrokken is geweest bij politieke inmengingsactiviteiten namens de afdeling United Front Work van de Chinese Communistische Partij”. Het is de eerste keer dat de MI5 een zogenaamde “interferentiewaarschuwing” heeft uitgegeven met betrekking tot China.

700.000 euro donaties

De Engels-Chinese advocate had een onderscheiding gekregen van de toenmalige premier van het VK Theresa May. In een persoonlijke boodschap prees May haar voor het “bevorderen van betrokkenheid, begrip en samenwerking tussen de Chinese en Britse gemeenschappen in het Verenigd Koninkrijk”. Donderdagavond werd de prijs ingetrokken.

Lee heeft in het verleden 584.177 pond (700.000 euro) geschonken aan het kantoor van Labour-parlementslid en voormalig schaduwkabinetslid Barry Gardiner.

In een verklaring zei Gardiner dat hij “al een aantal jaren contact onderhoudt met veiligheidsdiensten over Christine Lee” en dat zij “door mij volledig op de hoogte is gebracht van haar betrokkenheid bij mijn kantoor en de donaties die zij in het verleden heeft gedaan om onderzoekers in mijn kantoor te financieren”.

“Alle donaties zijn naar behoren gemeld in het register van de belangen van de leden en de bron ervan is destijds geverifieerd. Ik heb van de veiligheidsdiensten de verzekering gekregen dat zij weliswaar definitief hebben vastgesteld dat via Christine Lee ongeoorloofde financiering is verstrekt, maar dat dit geen betrekking heeft op de financiering die mijn bureau heeft ontvangen”, voegde hij eraan toe.

“Wij verzetten ons krachtig”

Minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel zei in een reactie dat er “toekomstige maatregelen worden getroffen om dit soort bedreigingen tegen te gaan. We zullen voortbouwen op de robuuste waarborgen die er al zijn, waardoor het voor staten nog moeilijker wordt om vijandige activiteiten te ontplooien in ons land.”

De Chinese ambassade in Londen verklaarde donderdag: “China houdt zich altijd aan het beginsel van niet-inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van andere landen. Wij hebben er geen behoefte aan en zullen er nooit naar streven invloed te kopen in een buitenlands parlement. Wij verzetten ons krachtig tegen de truc van het besmeuren en intimideren van de Chinese gemeenschap in het Verenigd Koninkrijk.”

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.