Ondanks snelle vaccinatie steeds meer Amerikaanse jongeren met ernstige Covid-symptomen in ziekenhuis

Volgens het Amerikaanse centrum voor ziektebestrijding worden er steeds meer mensen van tussen de 30 en 40 jaar opgenomen met ernstige symptomen van Covid-19. Daar zou de variant B.1.1.7, die wellicht het eerst opdook in het VK, achter zitten.

Woensdag trok Rochelle Walensky, de directeur van het Amerikaanse centrum voor ziektebestrijding (CDC) aan de alarmbel: steeds meer jonge volwassenen moeten in Amerikaanse ziekenhuizen opgenomen worden met ernstige symptomen van Covid-19.

Daar zou de virusvariant B.1.1.7 grotendeels achter zitten, meent het CDC. ‘Volgens onze statistieken gebeurt dit in verhouding met het aantal besmettingen met die variant, over alle 52 territoria waar we die waarnemen,’ zei Walensky woensdag. Er werden op dat moment meer dan 16.000 gevallen van de variant vastgesteld in de VS.

Meer besmettelijk… en dodelijk

Volgens wetenschappers zou de B.1.1.7-variant zich makkelijker verspreiden onder de bevolking, tot 50 procent meer dan de ‘gewone’ vorm van Covid. Bovendien zou de variant ook dodelijker zijn. Daarom stijgt het aantal patiënten met een ernstige Covid-aandoening ten gevolge van de verspreiding van de variant.

De besmettelijke variant uit het VK zou op dit moment de meest dominante vorm van Covid-19 zijn die op dit moment circuleert in de VS, volgens Walensky.

Spring break

De directeur van het CDC waarschuwde enkele weken geleden al dat de vroege vakantiegangers in plaatsen zoals Florida tijdens ‘spring break’ de verspreiding van het virus en mogelijke varianten terug kon aanzwengelen.

Dat zou de kolossale vaccinatiecampagne van de Amerikanen, die de wereld liet dromen van een spoedige terugkeer naar het ‘normale leven’, mogelijk tenietdoen.

‘Het aantal gevallen blijft aangroeien. We moeten nu maatregelen nemen terwijl we meer mensen inenten’, zei Walensky vorige maand al.

Waarschuwing van Merkel

Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel waarschuwde beleidsmakers in haar land in eind maart al voor de Britse variant.

‘Deze variant is gevaarlijker voor kinderen en jongere mensen. We moeten de scholen meer beschermen dan toen de vorige variant van het virus rondging’, zei ze op 24 maart. (mvl)

Lees ook: ‘Een derde van Covid-overlevenden lijdt aan neurologische of mentale aandoeningen’

Meer