Britse spionagedienst MI6 zoekt nieuwe gadgetontwerper ‘Q’

Voor fans van James Bond is het personage Q, dat de topspion voorziet van allerlei technische snufjes, geen vreemde. Wie in het echte leven de nieuwe Q wil worden, kan zich nu ook aanmelden bij de Britse geheime dienst MI6. 

De Britse geheime dienst gaat voor het eerst een nieuwe ‘Q’ van buiten de organisatie aanwerven, zo heeft MI6-baas Richard Moore bekendgemaakt. De dienst heeft al een advertentie – met de jobtitel ‘Director General, Q’ – geplaatst voor een expert die binnenkort de gadgetafdeling moet gaan leiden. 

‘We zijn op zoek naar een nieuwe ‘Q’. Als u uw land wilt dienen door MI6 te helpen de operationele technologie van de toekomst te ontwikkelen, neem dan een kijkje’, schreef Moore op Twitter, met een link naar de advertentie. 

Afgelopen weekend zei Moore ook in een interview met Times Radio: ‘We bevinden ons in een steeds meer betwiste, moeilijke wereld waarin technologie ons werk steeds uitdagender maakt. We moeten technologie gebruiken en aanwenden en de enige manier waarop we dat kunnen doen, is denk ik met goed leiderschap en iemand die ons kan helpen samen te werken met de particuliere sector.’

Bovendien onthulde hij dat het hoofd van de technische afdeling van MI6 ook echt de titel krijgt van ‘directeur-generaal Q’, naar het personage uit de Bond-films. ‘In dit geval imiteert het leven de kunst’, zei Moore. ‘We waren onze technische kant opnieuw aan het vormgeven en konden er niet de juiste naam voor bedenken. Uiteindelijk dachten we, kom op, laten we ervoor gaan, en dus besloten we het Q te noemen.’

MI5 op Instagram

Vorige week liet ook de Britse veiligheidsdienst MI5 van zich horen. Die lanceerde een eigen account op Instagram, naar eigen zeggen om carrièremogelijkheden te promoten en om komaf te maken met de ‘stereotypen rond martini’s’. 

‘Als ik wil dat één ding mijn ambtsperiode in deze functie kenmerkt, dan is het dat MI5 zich openstelt en op nieuwe manieren naar buiten treedt’, zei de directeur-generaal van MI5 Ken McCallum toen over het nieuwe Instagram-account. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20