“Britse regering sluit deal met kunstmestgigant over productie CO2 voor voedingssector”

De Britse regering heeft een deal gesloten met de Amerikaanse kunstmestfabrikant CF Industries over de hervatting van de productie in het Verenigd Koninkrijk, schrijft persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

Met de deal moeten dreigende problemen zoals lege supermarktrekken door een tekort aan CO2 worden opgevangen. Dat gas wordt namelijk op diverse manieren in de voedingsindustrie gebruikt en is een bijproduct van het maken van kunstmest.

CF kondigde vorige week aan twee Britse fabrieken stil te leggen wegens de hoge gasprijs in Europa. Het maken van kunstmest is immers erg energie-intensief. Maar door de tijdelijke sluiting van de fabrieken viel de productie van CO2 ook snel terug. Dat wordt onder meer wordt gebruikt om kippen en varkens te bedwelmen voor de slacht, maar ook bij het vacuüm verpakken van vlees waarbij het zorgt voor een langere houdbaarheid.

Vleesverwerkende bedrijven hadden al gewaarschuwd dat er tekorten aan gevogelte en varkensvlees konden ontstaan. Verder is CO2 ook nodig voor het produceren van droogijs, wat voor onlinesupermarkt Ocado al reden was om geen bevroren producten meer te verkopen.

Frisdrank

Daarnaast gebruiken frisdrankfabrikanten het gas om hun dranken te doen bruisen. Volgens de sectorvereniging van Britse frisdrankmakers hadden die bedrijven nog maar een CO2-voorraad voor enkele dagen. Importeren van CO2 vanuit de Europese Unie is dan weer lastig door de brexit.

Ook in de EU is er minder CO2 omdat kunststoffabrikant Yara zijn Europese productie met ongeveer 40 procent terug heeft gebracht vanwege de hoge gasprijzen. Maar eerder deze week zag de Belgische federatie Fevia nog geen probleem.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20