Britse regering betaalt schadevergoeding aan vishandelaren

Ter compensatie van het verlies van hun export naar de EU betaalt de Britse regering visserijbedrijven in totaal 23 miljoen pond (zowat 26 miljoen euro) aan schadevergoedingen. Getroffen exporteurs kunnen tot 100.000 pond aanvragen.

Veel detailhandelaren ondervinden leveringsproblemen door nieuwe douane-obstakels na de brexit. Talrijke vrachtwagens stonden dagenlang in files vast aan de grens, waardoor de goederen verloren gingen. Enkele Britse vissers hebben hun vangst in Denemarken aan land gebracht, zodat ze alsnog binnen de interne markt van de EU bleef, die Groot-Brittannië op 1 januari verlaten heeft. Maandag zijn een aantal Schotse bedrijven met hun vrachtwagens in Londen gaan betogen om hulp te vragen aan de regering.

Schotland nog niet tevreden


Het geld moet nu steun bieden aan de visserij- en aquacultuursector, en tegelijk de economie van de kustgemeenten versterken, volgens de mededeling van Brits milieuminister George Eustice. Voor de export van vis en zeevruchten naar de EU zijn nu onder meer douaneaangiften en vangstcertificaten vereist.


Aangezien Schotse bedrijven het grootste deel van de industrie uitmaken, hebben vooral zij met vertragingen te maken. De regering in Edinburgh kon het bericht uit Londen dus wel waarderen. Toch zouden volgens minister van Visserij Fergus Ewing niet alle getroffen bedrijven kunnen profiteren van de financiële steun. Hij eist aanpassingen.

Britse varkenskoppen


Ook in andere sectoren zijn er problemen. Zo klaagt de Britse varkensindustrie dat er tonnen varkenskoppen, die gebruikt worden voor de productie van worsten en pasteitjes, vastzitten in Nederlandse havens. De autoriteiten eisen dat ze worden getest op ziektes, meldt het online portaal Politics Home. ‘Deze levensmiddelen zijn al verkocht, maar kunnen door bureaucratie en door onduidelijkheden over de regels hun doel niet bereiken’, aldus David Lindars van de British Meat Processors Association.

Meer