De heropening van restaurants, cafés en pubs zorgde maandag voor heel wat blije gezichten in het Verenigd Koninkrijk. Toch is het niet allemaal goed nieuws. De belangenvereniging Forum for British Pubs schat dat er het voorbije jaar minstens 2.000 pubs definitief de deuren hebben gesloten.
De coronacrisis zorgt in heel wat landen voor gelijkaardige discussies. Terwijl in België het Overlegcomité woensdag beslist over de heropening van de horeca, zijn in het Verenigd Koninkrijk restaurants, cafés en pubs sinds begin deze week opnieuw open.
Dat gebeurt wel nog steeds onder zware voorwaarden. Zo mogen horecazaken enkel klanten toelaten op hun terrassen en moet iedereen altijd zitten. Als je rechtstaat om bijvoorbeeld naar het toilet te gaan, is een mondmasker verplicht. Per tafel mogen er maximaal zes mensen zitten, ofwel twee huishoudens. Iedereen boven de 16 jaar moet ook zijn gegevens nalaten voor de contacttracing.
Amper 40 procent van de pubs geopend
Dat alles zorgt ervoor dat volgens British Beer and Pub Association naar schatting amper 40 procent van alle pubs hun deuren hebben geopend. Velen van hen zien door de coronamaatregelen hun capaciteit teruggebracht worden tot amper 20 procent van wat het normaal is. Zij vrezen dan ook verlieslatend te zijn.
Britse restaurants, cafés en pubs kijken dan ook naar verdere versoepelingen. Die staan voorlopig gepland op 17 mei. Dan zouden klanten opnieuw binnen mogen eten en drinken in groepen tot zes personen en mogen buiten groepen uit dertig mensen bestaan. Op 21 juni hoopt de Britse regering alle beperkingen te kunnen laten vallen.
Voor veel Britse pubs komt dat echter te laat. Forum of British Pubs schat dat er tijdens het voorbije jaar minstens 2.000 pubs permanent de deuren hebben moeten sluiten. Zij roepen de overheid dan ook op om met extra steunmaatregelen te komen.