Britse onderzoekers op zoek naar gepast geluid voor elektrische scooters

In het Verenigd Koninkrijk werken een aantal verhuurders van elektrische scooters (e-scooters) samen met experts om de veiligheid van hun voertuigen te verbeteren. Met het initiatief wil de sector tegemoet komen aan de bekommernissen van een aantal organisaties die opkomen voor de belangen van blinden.

Gekeken wordt naar de mogelijkheid alle elektrische scooters hetzelfde kenmerkende kunstmatige geluid te geven om mensen op hun aanwezigheid te attenderen. Het onderzoek gebeurt in de laboratoria van het University College London met input van Dott, Lime en Tier, de drie bedrijven die in Londen een licentie hebben om e-scooters te verhuren.

Ideale geluid

Het onderzoek moet het ideale geluid identificeren dat aan de e-scooters zou kunnen worden meegegeven. “Het geluid zou andere weggebruikers, vooral slechtzienden, kunnen waarschuwen”, merkt de Britse krant The Guardian op.

“Na een aantal ongevallen is er bij een aantal groepen die opkomen voor de belangen van slechtzienden over de materie bekommernis gerezen.” De krant voegt er wel aan toe dat de ongevallen meestal gebeurden met e-scooters die geen vergunning hadden aangevraagd of verkregen.

De operatoren willen op al hun e-scooters uiteindelijk een universeel geluid voor hun voertuigen introduceren. Daarbij hopen ze tevens op een standaard die wereldwijd zou kunnen worden toegepast.

Wetenschappers merken daarbij op dat het geluid voldoende onderscheidend en hoorbaar zou moeten zijn om mensen met visuele problemen te waarschuwen, maar geen verdere problemen voor andere personen zou mogen veroorzaken.

Uitdaging

Een selectie van potentiële geluiden wordt getest bij het Person-Environment-Activity Research Laboratory (Pearl) van het University College London.

“Bedoeling is om voor de e-scooters een geluid te creëren dat detecteerbaar is zonder meer lawaai aan de omgeving toe te voegen”, benadrukt professor Nick Tyler, de directeur van Pearl. “Dat is een enorme wetenschappelijke uitdaging.”

“Cruciaal is echter dat elke belanghebbende zich met deze nieuwe vorm van micromobiliteit, die snel aan populariteit wint, op zijn gemak kan voelen.”

Meer