Brits leger schakelt drones uit met baanbrekend radiofrequentiewapen

Brits leger schakelt drones uit met baanbrekend radiofrequentiewapen
(Photo by ADEM ALTAN/AFP via Getty Images)

Key Takeaways

  • Britse soldaten hebben met succes meerdere drones geneutraliseerd met een nieuw radiofrequentiewapen.
  • Het wapensysteem gebruikt radiogolven met een hoge frequentie om kritieke elektronische componenten in drones te verstoren of te beschadigen.
  • Deze technologie kan doelen gelijktijdig neutraliseren met een bijna onmiddellijk effect en heeft een geschatte kostprijs van 10 pence per schot.

Britse soldaten hebben onlangs een doorbraak bereikt door met succes meerdere drones te neutraliseren met een nieuw radiofrequentiewapen. Deze baanbrekende test, die werd uitgevoerd op een schietterrein in West-Wales, was de grootste oefening van het Britse leger om een zwerm drones tegen te gaan.

Het wapensysteem maakt gebruik van hoogfrequente radiogolven om kritieke, elektronische componenten in drones te verstoren of te beschadigen, waardoor ze neerstorten of defect raken. Bovendien kan deze technologie doelen gelijktijdig neutraliseren met een bijna onmiddellijk effect. Daarnaast heeft het een geschatte kostprijs van 10 pence per schot, wat het een potentieel kosteneffectief alternatief maakt voor traditionele luchtverdedigingssystemen op basis van raketten.

Groeiend belang van nieuwe technologieën

Het succes van de proef komt tijdens het toenemende gebruik van dronezwermen in frontliniegevechten, zoals blijkt uit het aanzienlijke aantal droneaanvallen waarmee Oekraïne te maken heeft gehad.

De Britse regering erkent het groeiende belang van nieuwe technologieën voor de nationale veiligheid en verhoogt haar investeringen in dergelijke ontwikkelingen aanzienlijk. Deze inzet is in lijn met het Plan for Change, dat prioriteit geeft aan het versterken van de defensiecapaciteiten van het land.

Britse innovatiekracht

De ontwikkeling van dit radiofrequente gerichte energiewapen onderstreept de kracht van Britse innovatie en de samenwerking tussen industrie, technologiebedrijven en wetenschappelijk talent. Het project heeft meer dan 135 hooggekwalificeerde banen gecreëerd in het hele Verenigd Koninkrijk.

Tijdens de proeven neutraliseerde het leger met succes twee zwermen drones in één gevecht. Bovendien schreef Sergeant Mayers, een Senior Remotely-Piloted Air Systems Operator van 106 Regiment Royal Artillery, geschiedenis als de eerste Britse soldaat die drones neerhaalde met dit radiofrequentiewapen. Daarnaast prees hij het gebruiksgemak van het systeem en het potentieel voor toekomstige ontwikkeling.

Bescherming nationale veiligheid

De technologie houdt een grote belofte in voor de bescherming van de nationale veiligheid door kritieke infrastructuur, zoals defensiebasissen en luchthavens, te beschermen tegen dreigingen van drones. Bovendien sluit de ontwikkeling ervan aan bij de Britse Defence Industrial Strategy, die het doel heeft om de defensie-industrie van het land te ondersteunen bij het aanpakken van wereldwijde uitdagingen en tegelijkertijd de economische groei in alle regio’s te stimuleren.

Thales, de hoofdontwikkelaar van de RF DEW demonstrator, heeft ongeveer 100 hoogopgeleide technische en productiemedewerkers in Noord-Ierland in dienst voor dit project, samen met nog eens 30 tot 35 hoogopgeleide banen in de toeleveringsketen in Chelmsford, Essex. Nigel MacVean, algemeen directeur van Thales Integrated Airspace-protection Systems, toonde zich trots op Thales’ voortdurende leiderschap in deze geavanceerde technologie.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00