Britse Labour Party start zoektocht naar nieuwe leider

Binnen de Britse Labour Party zijn de interne verkiezingen van start gegaan. Er zijn drie kandidaten die Jeremy Corbyn, de huidige partijleider, willen opvolgen.

Bij de vervroegde parlementsverkiezingen van december vorig jaar slaagde Labour er niet in om uit de verf te komen. De partij leed de grootste verkiezingsnederlaag sinds 1935. Labour verloor zo’n 60 zetels en zag met lede ogen aan hoe Boris Johnson en zijn Conservative Party vlot een absolute meerderheid binnenhaalden. Corbyn trok daarop zijn conclusies en kondigde meteen zijn politieke afscheid aan. ‘Ik zal Labour niet opnieuw leiden bij een volgende verkiezing’, klonk het op verkiezingsavond.

Op maandag zijn de interne verkiezingen dus begonnen. Geregistreerde Labour-leden krijgen tot 2 april de tijd om hun stem uit te brengen per post. Het is de bedoeling dat de leden de kandidaten rangschikken naar voorkeur. De kandidaat die meer dan 50 procent van de stemmen haalt, wordt voorzitter. Lukt dat niet meteen, dan worden de stemmen herverdeeld op basis van de tweede en derde voorkeur. Dit zijn de kandidaten:

  • Keir Starmer: deze 57-jarige jurist is meteen ook de favoriet. De brexitminister in het schaduwkabinet werkte jarenlang samen met de linkse Corbyn, maar geldt als een gematigd figuur. Wel was hij een overtuigd Remainer bij het brexitreferendum en pleitte hij voor een tweede referendum. Hij liet ook al doorschemeren dat de vrijheid van verkeer binnen de EU wil behouden voor Britten, na de brexit. Daar staat hij alvast niet alleen in.
  • Rebecca Long-Bailey: een vertrouwelinge van Jeremy Corbyn die hem ook na de verkiezingsnederlaag bleef beschermen. Ze vond dat hij geen fouten had gemaakt in de campagne en beloofde hem een job in haar kabinet, als ze ooit premier kan worden. De 40-jarige Long-Bailey zou het kunnen schoppen tot de allereerste vrouwelijke partijleider.
  • Lisa Nandy: dit parlementslid wil haar partij een groener imago aanmeten. Zo schreef ze in een opiniestuk in The Independent dat de volgende verkiezingen over klimaat moeten gaan. Ze stelt ook dat Labour een steviger standpunt moet innemen rond migratie. Ze is 40 jaar oud en maakt ook kans om vrouwelijk partijleider te worden, iets wat overigens niet nieuw is bij de Tories. Daar stonden Margaret Thatcher en Theresa May al aan het hoofd.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20