Key takeaways
- Lonen voor lager betaalde banen zijn het afgelopen jaar met bijna 8 procent gestegen.
- Het verschil tussen laagbetaalde en goedbetaalde banen wordt groter doordat bedrijven hun lonen iets boven het minimum verhogen om een verschil te behouden.
- Komende economische cijfers zullen meer inzicht geven, maar de door Labour voorgestelde btw-verhoging op privéschoolgeld kan bijdragen aan opwaartse druk.
De lonen van de laagstbetaalden in het Verenigd Koninkrijk stijgen aanzienlijk, deels dankzij een aanzienlijke verhoging van het minimumloon in april. Deze positieve ontwikkeling voor huishoudens die worstelen met de kosten van levensonderhoud vormt een uitdaging voor de inspanningen van de Bank of England (BOE) om de inflatie te beheersen.
Terwijl de geadverteerde lonen voor hoge en middenlonen afnemen, zoals verwacht door de renteverhogingen van de BOE sinds eind 2021, zijn de lonen voor lager betaalde banen het afgelopen jaar met bijna 8 procent gestegen. Deze trend is consistent gebleven sinds de verhoging van het minimumloon in het voorjaar, de op een na grootste sinds de invoering ervan in 1999.
De invloed op inflatiebeheersing
De ongelijkheid tussen slecht en goed betaalde banen wordt groter. Experts suggereren dat bedrijven hun lonen iets boven het minimum verhogen om een verschil te behouden met degenen die net daarboven verdienen. Deze loonsverhoging is een cruciale steun voor gezinnen met lagere inkomens die onevenredig hard worden getroffen door de stijgende voedsel- en energieprijzen.
Het BOE staat echter onder toenemende druk nu factoren als een tekort aan arbeidskrachten in laaggeschoolde sectoren en toenemende langdurige ziekte bijdragen aan de looninflatie ondanks de hoge rentetarieven. Beleidsmakers geven aan dat ze de leenkosten geleidelijk willen verlagen, waarbij de markten niet meer volledig anticiperen op een renteverlaging in november.
Economische gegevens en voorstellen van Labour
Komende economische cijfers zullen meer inzicht geven. De inflatiecijfers van september zullen naar verwachting een daling laten zien naar 1,9 procent als gevolg van lagere benzineprijzen en een afnemende prijsgroei in de dienstensector, hoewel economen een opleving later in het jaar voorspellen. De door Labour voorgestelde btw-verhoging op privéschoolgeld zal naar verwachting bijdragen aan deze opwaartse druk.
De Britse arbeidsmarkt geeft gemengde signalen. Hoewel het aantal wervingspogingen tot het laagste punt in drie jaar is gedaald door bezorgdheid over belastingverhogingen en nieuwe arbeidswetgeving, blijven sectoren zoals transport, horeca en de bouw actief op zoek naar personeel.
Expertanalyse en toekomstperspectieven
Deskundigen schrijven dit verschil toe aan de dynamiek van de Britse arbeidsmarkt, waaronder aanhoudend hogere vacaturepercentages in lager betaalde dienstensectoren als gevolg van personeelsverloop en tekorten aan vaardigheden. Bovendien treft de toename van langdurige ziekte sinds de pandemie onevenredig veel laagbetaalde banen, wat het aanbod verder beïnvloedt.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!