Britse krijgsgevangenen willen geruild worden voor Poetinvriend Viktor Medvetsjoek

In een interview op de Russische staatstelevisie VGRTK spreken twee Britse krijgsgevangenen het Westen toe. Ze vragen om een gevangenenruil: Poetinvriend Viktor Medvetsjoek moet door de Oekraïense regering worden vrijgelaten, waarop zij twee ook terug naar huis mogen keren.

De twee Britse krijgsgevangenen zijn Shaun Pinner en Aiden Aislin, die beiden in Marioepol vochten aan de zijde van Oekraïne. Daar werden ze enkele dagen geleden gearresteerd door het Russische leger. In een interview met journalist Andrej Rudenko voor de Russische staatstelevisie VGRTK kregen de Britten een filmpje voorgeschoteld, waarin Oksana Marsjenko, de vrouw van zakenman Viktor Medvetsjoek, vraagt haar man te ruilen voor de twee Britten.

Gedoodverfde opvolger

Beide mannen roepen de Britse premier Boris Johnson op om die ruildeal te regelen. Rusland wil hen vrijlaten, als Oekraïne dus ook Viktor Medvetsjoek vrijlaat. Hij is een politicus in Oekraïne, en een nauwe vriend van Poetin. Hij werd ook genoemd als de gedoodverfde opvolger van Volodymyr Zelensky als president van Oekraïne, tenminste als Rusland het land op de knieën kan dwingen.

Niet lang na het interview van Pinner en Aislin met Rudenko op VGRTK, verscheen ook een video van Medvetsjoek. Ook hij riep op tot een gevangenenruil: Rusland zou enkele Oekraïense militairen en burgers vrijlaten, die vastzitten in de belegerde havenstad Marioepol.

Onder druk

Medvetsjoek zat eerder al in huisarrest in Oekraïne, maar kon enkele dagen na de Russische invasie ontsnappen. Hij werd recent terug opgepakt door de Oekraïense geheime dienst SBU, en Oekraïne gaf bijna meteen aan hem te willen ruilen voor krijgsgevangenen.

Zowel in het geval van de Britten Pinner en Aislin, als in het geval van Medvetsjoek, is niet duidelijk of zij vrijuit konden en mochten spreken. Er bestaat een kans dat ze onder druk werden gezet om de gevangenenruil voor te stellen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20