Het Britse deel van de Noordzee produceerde tijdens de eerste helft van dit jaar 26 procent meer aardgas dan vorig jaar rond deze tijd. De groei van de productie is gekoppeld aan pogingen die het Verenigd Koninkrijk heeft gelanceerd om zijn afhankelijkheid van de invoer van Russisch aardgas te verminderen.
Dat staat in een verslag van het Britse Office for National Statistics (ONS). Het Britse overheidsrapport maakt duidelijk dat het Verenigd Koninkrijk tijdens de eerste helft van dit jaar 3,5 miljard kubieke meter meer gas heeft geproduceerd dan tijdens dezelfde periode vorig jaar.
Russische invoer
Een groot deel van die toename kon worden toegeschreven aan nieuwe gasvelden – Tolmount Field en Saturn Banks – die de voorbije maanden in de Noordzee werden opgestart, waardoor bijkomende reserves konden worden aangeboord.
“Tevens moesten er minder onderbrekingen in de productie wegens een gepland onderhoud worden opgetekend”, voert het rapport aan. “Dat was gedeeltelijk te danken aan de uitgebreide onderhoudsprojecten die het jaar voordien waren voltooid.”
“De massale vraag naar aardgas zette de exploitanten van de offshore boorplatformen bovendien aan om hun installaties zoveel mogelijk operationeel te houden, zodat optimaal aan de behoeften van de markt kon worden voldaan.”
Deze verhoogde gasproductie zorgde er onder meer voor dat het Verenigd Koninkrijk in juni van dit jaar voor de eerste keer geen enkele brandstof – noch olie, noch gas of steenkool – uit Rusland heeft geïmporteerd. Voor de inval van Rusland in Oekraïne werd ongeveer 5 procent van de Britse gasinvoer door Russische voorraden gedekt.
De analisten voeren verder aan dat aardgas tijdens de maand juli 44 procent van de totale Britse elektriciteitsproductie vertegenwoordigde. De grondstof voorzag daarbij in de verwarming van 85 procent van alle Britse woningen.
Vakbondsacties
Het Verenigd Koninkrijk probeert zijn energiezekerheid te versterken. De sectororganisatie Offshore Energies United Kingdom (OEUK) waarschuwt echter dat daarvoor verdere investeringen in reserves aan olie en gas noodzakelijk zijn. “Alleen op die manier kan de productietoename van de voorbije zes maanden verder worden aangehouden”, wordt er opgemerkt.
Liz Truss, die algemeen als de volgende Britse premier naar voren wordt geschoven, heeft inmiddels al te kennen gegeven met de energiebedrijven te willen samenwerken om het aanbod verder op te voeren en de prijzen te verlagen.
Een verhoging van de Britse gasproductie wordt echter bedreigd door mogelijke acties van de Britse vakbond Unite, die bij de werknemers van de United Kingdom Drilling Contractors Association (UKDCA) een enquête over de arbeidsvoorwaarden organiseert.
“Ondanks de constant hoge prijzen voor olie en gas en de recordwinsten van de operatoren, hebben de boorploegen al verscheidene jaren geen enkele zinvolle loonsverhoging meer genoten”, benadrukte Sharon Graham, secretaris-generaal van Unite, daarbij. “De offshore-werknemers hebben recht op betere banen, lonen en arbeidsvoorwaarden.”
(ns)