Britse centrale bank verlaagt rente door coronavirus

De Bank of England verlaagt de basisrente onverwacht met 50 basispunten, als gevolg van de ‘economische schok’ die gepaard gaat met het coronavirus.

De basisrente in het Verenigd Koninkrijk zakt dus van 0,75 procent naar 0,25 procent, maakt de instelling bekend op een speciale bijeenkomst. Om de uitzonderlijkheid te kaderen: het is al sinds de financiële crisis van 2008 geleden dat de centrale bank nog zo stevig knipte in de basisrente.

Ook in VS

‘Hoewel de omvang van de economische schok van Covid-19 zeer onzeker is, zal de activiteit in het Verenigd Koninkrijk de komende maanden waarschijnlijk verzwakken’, klinkt het in een mededeling. De Bank of England roept meteen ook financieringsprogramma voor kleine en middelgrote bedrijven in het leven.

De beslissing volgt op een gelijkaardige ingreep in de Verenigde Staten. Afgelopen maandag verlaagde de Federal Reserve de rente namelijk ook al. Het belangrijkste rentetarief ging er met 50 basispunten naar beneden tot 1 à 1,25 procent.

Stimulerende maatregelen

In een reactie op het nieuws zakt de Britse pond met bijna 1 procent, tot 1,13 euro. In het Verenigd Koninkrijk zijn momenteel 383 mensen besmet met het coronavirus. Er vielen al zes doden.

Later op woensdag gaat Rishi Sunak, de Britse minister van Financiën, de nieuwe begrotingsplannen voorstellen. Naar alle waarschijnlijkheid kondigt hij ook nieuwe fiscale stimuli aan om de impact van het coronavirus te temperen.

Meer