Brits ministerie van Volksgezondheid wil 560 pond betalen aan iedereen die positief test op coronavirus

Uitgelekte documenten van de Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock hebben een opvallend plan aan het licht gebracht. Het bevat namelijk een voorstel om iedereen die positief test op het coronavirus 500 pond (560 euro) te geven. Die beloning moet meer mensen aanmoedigen om zich te laten testen op het coronavirus.

Onderzoek van het kabinet van het ministerie van Volksgezondheid toont aan dat amper 17 procent van de Britten met symptomen zich laat testen op het coronavirus. Volgens The Guardian willen ze zo vermijden in isolatie te moeten gaan en niet te kunnen werken. Uit een gelijkaardig onderzoek blijkt dat slechts 25 procent in zelfisolatie gaat en 15 procent zonder enige voorzorgsmaatregel gewoon aan het werk blijft.

Huidig systeem uitbreiden

Op dit moment kunnen mensen met een laag inkomen die tijdens zo’n zelfisolatie niet thuis kunnen werken een speciale toelage krijgen van 500 pond. Vaak wordt die uitkering echter niet eens aangevraagd omdat de procedure daarvoor te ingewikkeld is. Bij veel anderen wordt hun aanvraag dan weer afgewezen.

Daarom heeft het Department of Health and Social Care (DHSC) een rapport opgesteld met voorstellen om mensen aan te moedigen zich te laten testen en in zelfisolatie te gaan. In dat document van 16 pagina’s staan vier opties om het huidige steunprogramma uit te breiden.

Matt Hancock

Het meest genereuze daarvan stelt voor om iedereen die positief test 500 pond te betalen. ‘Iedereen die positief testte op Covid-19, ongeacht leeftijd, werkstatus of vermogen om vanuit huis te werken, zou in aanmerking komen voor een test-and-trace support payment (TTSP). Dat zou voor lokale autoriteiten eenvoudig te beheren zijn, hoewel het zou leiden tot aanzienlijk meer aanvragen dan onder de huidige regeling’, valt te lezen.

Het systeem zou naar schatting 453 miljoen pond (509 miljoen euro) per week kosten. Dat is twaalf keer zoveel als het huidige systeem. Toch is het deze optie die blijkbaar de voorkeur krijgt van minister van Volksgezondheid Matt Hancock.

De Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock – Bron: Isopix

Tegenstand

Toch lijkt de kans klein dat het opvallende voorstel ook echt op die manier ingevoerd zal worden in het Verenigd Koninkrijk. Volgens The Daily Mail zijn het kabinet van premier Boris Johnson en medewerkers van het ministerie van Financiën allerminst te vinden voor deze nieuwe regeling.

‘Het is compleet zot. Het hele land zal plotseling een droge hoest krijgen’, valt daar te horen. Kanselier Rishi Sunak, binnen de Britse regering verantwoordelijk voor de financiën, beklemtoonde gisteren bovendien dat hij juist probeert de openbare financiën op orde te krijgen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20