Bretton Woods III: Kremlin gaat roebel ondersteunen met goud en grondstoffen

Een naaste bondgenoot van Poetin bevestigde eind april dat Rusland de waarde van de roebel wil ondersteunen met goud en andere grondstoffen.

Op dinsdag 26 april publiceerde de Russische krant Rossiyskaya Gazeta een interview met Nikolai Patrushev, secretaris van de Veiligheidsraad van Rusland en trouwe bondgenoot van Poetin. Patrushev bevestigde in dat stuk iets wat vele experten al een tijdje vermoeden: Rusland werkt officieel aan een project om de roebel te ondersteunen met goud en andere grondstoffen.

De Veiligheidsraad van Rusland wordt voorgezeten door Poetin zelf, met Patrushev als zijn secretaris. De ondervoorzitter van de raad is voormalig Russisch president en huidig premier Dmitry Medvedev. Ook minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov zetelt in het orgaan. Als voormalig FSB-directeur Nikolai Patrushev dus deze uitspraak doet, is dat een boodschap die wordt gesteund door de toplagen van de Russische overheid.

Patrushev: “Soevereiniteit enkel mogelijk zonder aan de dollar te zijn gekoppeld

Grondstoffen-analist Ronan Manly vertaalde een stuk van het Russische interview om aan te tonen wat de plannen van Patrushev zijn. 

Wanneer de krant Patrushev vroeg wat er moet gedaan worden om te verzekeren dat de roebel onafhankelijk kan zijn, antwoordde hij namelijk het volgende: “Wil een nationaal financieel stelsel soeverein zijn, dan moeten zijn betaalmiddelen intrinsieke waarde en prijsstabiliteit bezitten, zonder aan de dollar te zijn gekoppeld. […] Er wordt voorgesteld om de waarde van de roebel vast te stellen, door die zowel door goud als door een groep grondstoffen te dekken, om zo de wisselkoers van de roebel in overeenstemming te brengen met zijn reële koopkrachtpariteit”.

Patrushev meent verder in het interview ook dat Rusland niet gekant zou zijn tegen deelname aan de wereldwijde markteconomie maar stelt dat het land “zich ervan bewust is dat het Westen enkel landen toelaat als partner wanneer dat voor hen winstgevend is”. 

Daarom zou Rusland volgens Patrushev zijn economische aandacht verschuiven van de Europese markten naar meer samenwerking met Afrikaanse, Aziatische en Latijns-Amerikaanse markten. “We intensiveren onze samenwerking met de BRICS- en SCO-landen, die samen zo’n drieënhalf miljard mensen op deze planeet vertegenwoordigen”, klinkt het.

Begin van Bretton Woods III

Rusland is in feite van plan om een nieuw multilateraal, op goud en grondstoffen gebaseerd, monetair stelsel te lanceren, schrijft Manly. Volgens hem zou dit feitelijk het begin van een Bretton Woods III-era betekenen. 

Tijdens het eerste Bretton Woods-tijdperk (1944 tot 1971) werd geld door goud gedekt. Sinds het tweede Bretton Woods-tijdperk (1971 tot heden) steunt de dollar op “inside money”, lees Amerikaanse staatsobligaties. Credit Suisse-topstrateeg en voormalig Federal Reserve-bankier Zoltan Pozsar orakelde in maart al dat een toekomstig derde Bretton Woods-tijdperk gekenmerkt zal worden door “outside money”, ofwel geld dat gedekt wordt door goud en andere grondstoffen. 

De centrale bank van Rusland bood eind maart al aan om goud te kopen van Russische banken tegen de vaste prijs van 5.000 roebel per gram. Dit was de eerste stap in de koppeling van de roebel aan goud, denkt Manly. Deze maatregel geeft de roebel een bodemprijs en zal fungeren als een katalysator om de roebel te verstevigen tegenover de Amerikaanse dollar.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20