Verbeter uw financiële situatie door deze valstrikken te vermijden

Het is niet altijd eenvoudig om maandelijks geld opzij te zetten. We komen allemaal wel eens in de verleiding om een impulsieve aankoop te doen. Spijtig genoeg is dat maar één van de valstrikken die het pad van een spaarder kan kruisen. Wij laten ons licht schijnen over de voornaamste valkuilen.

Valstrik 1: Niet vooruitdenken

Sparen gaat erg moeilijk als u alleen bezig bent met het hier en nu. Op financieel vlak is het belangrijk om vooruit te denken. Bekijk altijd wat de impact  van een impulsieve aankoop is op uw financiële situatie. Stel uzelf altijd de vraag hoe dringend de aankoop in feite is. Is het echt nodig om nu al uw smartphone te vervangen door een nieuwer model? 

Indien u toch iets wilt kopen, raden wij u aan om te werken met een spaardoel. U kunt desnoods met een afzonderlijke spaarrekening werken om dat doel te bereiken. Zo kunt u perfect opvolgen wanneer u uw doelstelling heeft bereikt. Dat geld staat los van het geld dat u parkeert op uw gewoon spaarboekje.

Enkele voorbeelden van spaardoelen: 

  • aan kinderen beginnen.
  • een huis kopen en/of verbouwen.
  • een nieuwe auto kopen.
  • een andere grote aankoop zoals bijvoorbeeld een boot.
  • een eigen bedrijf oprichten.
  • vervroegd op pensioen gaan.

Valstrik 2: Wachten om te sparen

Niemand is gevrijwaard van een onverwachte tegenslag. Daarom is het belangrijk om wat spaargeld achter de hand te houden. 

Wij adviseren u daarom om bij de start van iedere maand een vast bedrag opzij te zetten. Zo vergroot u de drempel om dat geld op te souperen. Als u uw geld op uw zichtrekening laat staan, is het veel verleidelijker om dat geld aan te spreken. 

Alvorens u start met deze vorm van sparen is het belangrijk om na te gaan hoeveel u maandelijks opzij kunt zetten. De doelstelling moet realistisch zijn om het te kunnen volhouden. Bij een te ambitieuze doelstelling loopt u immers het risico snel gedemotiveerd te raken als u opmerkt dat u er maandelijks niet in slaagt het beoogde bedrag opzij te zetten.

Valstrik 3: Enkel oog hebben voor uw spaarboekje

Zoals we hierboven reeds hebben aangehaald is het belangrijk om een spaarboekje achter de hand te hebben. Al raden wij u ook aan verder te kijken dan uw spaarrekening. Wie zijn koopkracht op de lange termijn wil verbeteren of zelfs behouden, moet in tijden van lage rente andere horizonten verkennen. Het merendeel van de spaarboekjes brengt spijtig genoeg onvoldoende geld in het laatje om de inflatie te kloppen. 

Gelukkig zijn er voldoende alternatieven. Zo kunt u bijvoorbeeld een spaarverzekering onderschrijven of beleggen in een beleggingsfonds. Het is perfect mogelijk om met een klein bedrag te beleggen. Bij veel banken kunt u bijvoorbeeld al vanaf 50 euro per maand in een beleggingsplan stappen. Bekijk samen met u bankadviseur of verzekeringsagent welk product u op het lijf geschreven staat. En onthoud: beleg enkel met geld dat u kunt missen.

Valstrik 4: Schulden opbouwen

Vandaag kunt u voor allerhande projecten een krediet afsluiten. Vraag is of dat wel altijd een goed idee is. Zo heeft de ene lening meer nut dan de andere. Een hypothecaire lening is bijvoorbeeld een krediet dat nagenoeg iedereen moet afsluiten om een woning te kopen. Zelfs wie voldoende spaart, kan zo’n financiering zelden bekostigen zonder de tussenkomst van een kredietgever. 

De kaarten liggen anders voor bijvoorbeeld persoonlijke leningen. Zo’n lening is niet altijd noodzakelijk. Zoals we in één van de bovenstaande tips al hebben aangehaald kunt u niet dringende aankopen financieren door de aankoop even uit te stellen. Zo kunt u met behulp van een doordacht spaarplan voldoende kapitaal bijeen krijgen om uiteindelijk de aankoop zelf te bekostigen.

Valstrik 5: Extreme zuinigheid

Geldbewust leven is een goed streefdoel, overdrijven is iets helemaal anders. Het is zeker geen slecht idee om op koopjes te jagen, maar wees ook kritisch bij zeer scherpe prijzen. Bij een overdreven laag prijskaartje moet u doorgaans aan kwaliteit inboeten. Geef bijvoorbeeld 25 tot 50 euro meer uit aan een paar schoenen waarvan u zeker bent dat die langer meegaan. 

Daarenboven gaan er soms fraudeurs schuil achter zogenaamde lucratieve onlinekoopjes. De gouden regel is: als het te mooi is om waar te zijn, dan is dat meestal het geval. 

Indien u toch geld wilt besparen, kunt u eventueel wachten tot de solden. Dan bent u zeker dat u kwaliteit koopt, zij het dan tegen een lagere prijs.

Conclusie 

De manier waarop we met ons geld omgaan, is afhankelijk van persoon tot persoon. Al is het perfect mogelijk om uw gedrag hier en daar wat bij te sturen. Hopelijk hebben wij u met de bovenstaande tips kunnen helpen om uw financiële levensstijl te verbeteren.

Meer