De Braziliaanse regering overweegt om brandstof uit Rusland in te voeren, om zo te anticiperen op mogelijk toekomstige tekorten aan brandstof. Op dit moment importeert alleen staatsbedrijf Petrobras Russische diesel via India, waar het product wordt geraffineerd en doorverkocht.
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft laten doorschemeren dat hij de mogelijkheid bestudeert om diesel uit Rusland te kopen. In een telefoongesprek zou autocraat Vladimir Poetin het land een gestage aanvoer van meststoffen en diesel aangeboden hebben, ondanks de aanhoudende oorlog met Oekraïne en de daaruit voortkomende internationale sancties.
“We hebben nood aan voedsel- en energiezekerheid. Er is daarom een kans dat we diesel uit Rusland zullen gaan kopen voor een gunstige prijs,” zei Bolsonaro vorige week.
Brazilië zit midden in een nationale brandstofcrisis, omdat het staatsbedrijf Petrobras zijn benzine- en dieselprijzen aanpast aan de wereldwijde marktschommelingen, terwijl de lokale lonen niet hetzelfde tempo volgen. Dit creëert onrust onder de bevolking in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2 oktober, wanneer Bolsonaro een tweede ambtstermijn ambieert.
Russische exporteurs
Om de prijzen op de binnenlandse markt te drukken, is de Braziliaanse ambassade in Moskou ondertussen begonnen met het benaderen van verschillende potentiële Russische olie-exporteurs. Brazilië schat dat het land tussen de 228 miljoen en 454 miljoen liter diesel per maand moet invoeren, om het landelijke tekort op te vangen en de prijzen stabiel te kunnen houden.
Petrobras en andere internationale oliegiganten namen begin deze maand deel aan een vergadering op het Braziliaanse ministerie van Mijnbouw en Energie, waar werd vastgesteld dat Brazilië zijn invoer met meer dan 15% moet verhogen om in de binnenlandse behoeften te kunnen voorzien.
Kunstmest
Naast brandstof is het Zuid-Amerikaanse land ook naarstig op zoek naar leveranciers van kunstmest. Brazilië, een wereldmacht op landbouwgebied, importeert meer dan 80% van de meststoffen die het voor zijn landbouw gebruikt, en 96% als het op kalium aankomt, volgens het Braziliaanse ministerie van Landbouw. Rusland blijft nog altijd de belangrijkste leverancier van meststoffen aan Brazilië, maar vanwege de oorlog in Oekraïne onderzoeken de Zuid-Amerikanen mogelijke alternatieven.
Na de Russische invasie in februari is de regering Bolsonaro, naast het stimuleren van de binnenlandse productie van meststoffen, ook onderhandelingen begonnen met Canada, Jordanië, Egypte en Marokko over eventuele leveringen.
(ddw)