Brazilië ziet zijn tarwe-export met ruim 400 procent stijgen als gevolg van de oorlog in Oekraïne

De Braziliaanse export van tarwe naar de 22 landen van de Arabische Liga is in het eerste kwartaal van dit jaar flink gestegen, als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Brazilië profiteert van de wereldwijde spanningen op de voedselmarkt en werpt zich op als alternatief voor Russische en Oekraïense grondstoffen.

De totale export van Brazilië naar de landen van de Arabische Liga is in het eerste kwartaal van 2022 flink gestegen, aldus de Braziliaanse Kamer van Koophandel.

De verkoop van sojaproducten aan de liga steeg met 122,8 procent tot 318 miljoen dollar, terwijl de uitvoer van tarwe een stijging kende van 438,06 procent, wat neerkomt op 385,86 miljoen dollar. Daarnaast heeft het land de verkoop van maïs en bevroren rundvlees aan de Arabische landen met respectievelijk 27,21 procent en 165,73 procent opgevoerd. De totale Braziliaanse export aan de liga bedroeg daardoor in het eerste kwartaal van dit jaar zo’n 3,86 miljard dollar.

De stijging van de verkoop aan de Arabisch landen weerspiegelt ook de verminderde deelname van Rusland en Oekraïne aan de wereldhandel in granen en meststoffen.

Sojabonen, maïs, suiker, koffie, rundvlees, varkensvlees en kip zijn de belangrijkste goederen in de Braziliaanse exportportefeuille. Het land zou daarnaast tot waarschijnlijk 2023 moeten profiteren van de huidige “voedselinflatie” op de wereldmarkten, zegt analist Elizabeth Johnson van het adviesbureau TS Lombardy.

Brazilië als alternatief

De verhoogde export naar de landen van de Arabische Liga wordt aangedreven door Arabische investering in de Braziliaanse markt en de recente geopolitieke ontwikkelingen door de oorlog in Oekraïne. Door de oorlog is de rol van Rusland en Oekraïne op de internationale markt flink gekrompen, waardoor de prijzen omhoog schoten. Om hun voedselvoorzieningen en voorraden veilig te stellen, gingen de Arabische landen op zoek naar alternatieven en kwamen ze uit bij Brazilië.

Ook de export van Braziliaanse sojabonen en rijst is dit jaar spectaculair toegenomen. China bleek daarin een belangrijke factor te zijn, aangezien dat land zijn aankopen van beide producten heeft verdubbeld. Volgens Chinese douanerapporten is de invoer van sojabonen uit Brazilië in de eerste twee maanden van 2022 gestegen met 241 procent. Ondertussen kende de rijstimport van het Aziatische land een toename van 65 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Meststoffen

Brazilië toonde zich echter bezorgd over de daling van de invoer van meststoffen uit Rusland en Wit-Rusland, die getroffen worden door westerse sancties. Als reactie hierop bezoekt de Braziliaanse minister van Landbouw, Marcos Montes, deze week Jordanië, Egypte en Marokko, om daar te praten over de verhoging van de invoer van meststoffen uit deze landen.

Brazilië is voor zijn behoefte aan meststoffen voor ongeveer 85 procent afhankelijk van de invoer uit andere landen. Naast de moeilijkheden op de markt van meststoffen door de oorlog in Oekraïne, heeft ook China de uitvoer beperkt. De Braziliaanse minister is daarom op een “pelgrimstocht” vertrokken naar Noord-Afrika.

Olie

Brazilië gaat ook zijn olie-uitvoer naar de Verenigde Staten verhogen als reactie op de Russische invasie in Oekraïne. Het land heeft momenteel een productie van ongeveer 3 miljoen vaten olie per dag en streeft dit jaar naar een stijging met 10 procent. Jaarlijks exporteren de Zuid-Amerikanen zo’n 10 procent van hun olieproductie naar de VS.

Het land heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in de olie- en gassector, waardoor het zijn productie de komende jaren hoopt te verhogen. Met 47 procent is China verreweg de grootste importeur van Braziliaanse olie. Op de tweede plek staan de VS met zo’n 10 procent.

(mah)

Meer