De Braziliaanse export van sojabonen en rijst is booming

De export van Braziliaanse sojabonen en rijst is dit jaar spectaculair toegenomen. China bleek een belangrijke factor daarin te zijn, aangezien het land zijn aankopen van beide producten heeft verdubbeld.

Volgens Chinese douanerapporten is de invoer van sojabonen uit Brazilië in de eerste twee maanden van 2022 gestegen met 241 procent. Ondertussen kende de rijstimport van het Aziatische land een toename van 65 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De vraag is echter of de spectaculaire exportstijging van de Braziliaanse soja stand zal houden. Droogte in Brazilië en Paraguay drijven de sojaprijzen op, waardoor China samen met andere landen naar alternatieven kijkt. Daarnaast veroorzaken de aanhoudende sancties gericht op Rusland voor een tekort aan kunstmest.

Experts verwachten dat geopolitieke ontwikkelingen de sojateelt negatief zullen beïnvloeden, waarbij telers minder zullen produceren dan de voorgaande jaren. De totale oogst zou met zeker 8 procent kunnen krimpen dit jaar.

Droogte vertraagt de oogst

Brazilië blijft ondanks deze vooruitzichten China’s grootste leverancier van sojabonen. Desondanks verloopt de export van het gewas niet zonder problemen. Vorig jaar vertraagde de hevige regenval namelijk het oogstproces en dus ook de export.

Dit jaar heeft de aanhoudende droogte de oogst verstoord, waardoor de voorraden van soja in China onder druk komen te staan. Daarnaast zijn de premies op de zendingen uit Brazilië opgedreven, wat ertoe resulteert dat Chinese kopers zich mogelijk in toenemende mate tot de Verenigde Staten richten.

China importeerde in de eerste twee maanden van 2022 zo’n 10,04 miljoen ton sojabonen uit de Verenigde Staten. Dat is een daling van 16 procent ten opzichte van de 11,9 miljoen ton een jaar eerder. Begin 2021 voerde China de aankopen van Amerikaanse landbouwproducten op om zijn verbintenis in de eerste handelsovereenkomst na te komen. De daling van dit jaar is hoogstwaarschijnlijk daaraan gelinkt.

Argentinië

Naast Brazilië is ook Argentinië een belangrijke speler in de export van sojabonen. Recentelijk heeft Argentinië de uitvoer van soja-olie en meel, twee van de belangrijkste exportproducten van het land, stopgezet. De beslissing van de Zuid-Amerikanen zal waarschijnlijk de prijs van sojaproducten wereldwijd doen stijgen.

De Argentijnse sojaproductie is de afgelopen jaren flink uitgebreid, wat ten koste ging van andere gewassen. Soja is met meer dan 31 miljoen hectare het belangrijkste gewas van het land. De teelt levert de belangrijkste bijdrage in de keten van de oliezaadproductie.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20