Argentinië stopt de export van soja: 41 procent van de wereldwijde productie komt tot stilstand

Argentinië heeft de export van soja-olie en meel stopgezet, twee van de belangrijkste exportproducten van het land. De beslissing van het land zal waarschijnlijk de prijs van sojaproducten wereldwijd doen stijgen. 

De Argentijnse minister van Landbouw, Julián Domínguez, maakte vandaag bekend dat de export van soja-olie, meel en andere gerelateerde producten onmiddellijk wordt gestopt. Een rede van de exportstop wordt er voorlopig niet gegeven.

Critici, waaronder verschillende vakfederaties, stellen dat de regering het verbod instelt vanwege de slechte economische situatie waarin het land verkeert. “Dit wordt louter gedaan omdat de Argentijnse regering hogere tarieven op de export wil afdwingen”, zo vertelt de Vereniging van Oliezaadverwerkers en Exporteurs.

Met de verhoging zou het land in de toekomst jaarlijks 410 miljoen dollar extra kunnen verdienen, aldus analisten van de overheid. In de officiële regeringsmededeling werd hier echter geen melding van gemaakt. Minder dan twee weken geleden beloofde de regering nog dat het de export niet zou sluiten, vanwege de escalatie in Oekraïne.

Negatieve impact

De vakfederatie stelt dat de maatregelen zullen leiden tot een negatieve impact op de productie en industrialisatie van oliezaad. “Er zal een neerwaartse druk ontstaan op de waarde die voor sojabonen worden betaald. Daarbij is er nog een grote droogte, waardoor veel producenten zich in een moeilijke situatie bevinden. Dit heeft ertoe geleid dat verschillende provincies een landbouwramp hebben uitgeroepen”. 

Het exportverbod zou daarbij “illegaal” zijn en in strijd met het belang van het land, omdat het ook gevolgen heeft voor de instroom van vreemde valuta, aldus de federatie. Daarnaast kampt de regering met hoge schulden en heeft het dollar- en belastinginkomsten nodig uit de sojaverkoop, het belangrijkste exportproduct. Sojahandelaars vrezen nu dat importeurs naar de Verenigde Staten en Brazilië uitwijken. 

Volgens de Argentijnse rederij NABSA, bedroeg de gemiddelde maandelijkse sojameel-export van Argentinië in 2021 anderhalf miljoen ton. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw verwachtte daarnaast dat het land in het oogstjaar 2021-2022 naar verwachting goed zal zijn voor 41 procent van de wereldwijde sojameel-export. Het exportverbod zal dus een flinke aderlating betekenen voor de sector.

De Argentijnse sojaproductie is de afgelopen jaren flink uitgebreid, wat ten koste ging van andere gewassen. Soja is met meer dan 31 miljoen hectare het belangrijkste gewas van het land. Het gewas levert de belangrijkste bijdrage in de keten van oliezaadproductie. 

Economische zorgen

Het gaat economisch gezien al langer niet goed met het Zuid-Amerikaanse land. Vorige maand hebben de Argentijnse regering en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een voorlopig akkoord aangekondigd voor een nieuw programma. Het programma moet de schuld van het land herstructureren, waarbij toezeggingen worden gedaan om bepaalde economische doelstellingen te halen.

Het nieuws van de overeenkomst leidde tot protesten in de hoofdstad Buenos Aires, waar mensen bang zijn op te draaien voor de schulden van het land. De inflatie van het land zit daarnaast rond de 50 procent.

(lb)

Meer